9 augusti 2017

    Inför Premier League 2017-2018,

Premier League säsongen 2017 -2018 vinns av Chelsea eller Manchester City eller Manchester United eller Tottenham eller Arsenal eller Liverpool eller Everton eller...

ArsenalBournemouthBrightonBurnleyChelseaCrystal Palace
EvertonHuddersfieldLeicesterLiverpoolMan CityMan U
NewcastleStokeSunderlandSwanseaTottenhamWatfordWBA
West Ham

Det är ett par veckor kvar av transferfönstret och liksom alla år klagar vi på den idioti som det innebär. Inte bara för att det är nästan omöjligt att säga vad som kommer att hända, utan mest för att det också kan förändra alla förutsättningar. En hel fotbollsvärld vill att det förändras, men Fifa vägrar av något mystiskt skäl. Faktum är att även januarifönstret borde stängas helt. Fotbollen skulle må bra och bara skvallermedierna skulle sakna transferfönstren. Det skulle ställa större krav på klubbarna att planera och utnyttja sina egna resurser, det skulle alltså utan tvekan vara bra för egenproducerade spelare om särskilt januarifönstret stängs. Men agenter, medierna och byråkraterna lär väl aldrig gå med på det. Det skapar ju också klick och uppmärksamhet.
    Att det är öppet kan dock förändra, inte allt, men många saker. Vi såg ju hur Chelsea förra året, enligt medierna i desperation värvade David Luiz och Marcos Alonso, två av säsongens stora utropstecken inte bara i Chelsea utan i hela ligan.

När säsongen avslutades utgick vi från vissa förutsättningar. En av dem var att vi trodde bara sex lag skulle tävla om titeln. Kanske är största skillnaden mot hur vi ser på det nu, att vi tror sju lag kan lägga sig i. Kanske inte i titelstriden men möjligen om striden om CL-platser. Se art>> och >>.

Vi tar därför en titt på läget just nu och utgår då från förra årets topplaceringar.  Stor, ja jättefavorit till årets titel är inte titelhållarna Chelsea (även om vi självklart vill och tror det här) utan det är Manchester City. Bakom dem finns en grupp om 2-3 lag som kan utmana och där bakom igen kommer ytterligare lag som med en bra säsong verkligen kan utmana om CL-platserna och vi ska inte glömma att nu när Europa Leaguevinst ger en CL-plats kommer de lag som spelar där faktiskt att ta den turneringen på samma allvar som Manchester United gjorde. Inte minst därför att lag från andra länder som spelar i EL är nog svagare än de engelska, inte minst därför de lag på kontinenten som är väldigt bra de spelar alla i CL, ingen liga har lika många bra och jämna lag ned på EL-nivå som England. Även om vi även förra året såg klubbar slarva bort den fördelen på ett närmast oförlåtligt sätt, som Tottenham och Southampton.

Det finns två saker vi verkligen hoppas på inför den här säsongen; som inte direkt har med Chelsea men indirekt.
    Nummer ett är att domarstandarden mot alla odds går upp och inte blir sämre igen, och i det ingår att det nya systemet mot filmningar fungerar (med att en jury avgör även efteråt och kan stänga av i två matcher).
    Det andra är att vi slipper allt detta tjat från sportjournalister, fans och lata managers som hävdar att det är en så stor fördel att slippa europeisk fotboll (vilket innebär att Swansea väl ska vinna ligan). Så jobbigt är det inte för unga vältränade yrkesmänniskor att spela sex matcher mer under ett halvår. Det är ingen hel säsong extra att spela gruppmatcher i Europa, särskilt som dessa grupper oftast innehåller minst ett lag som inte håller till närmelsevis samma kvalitet. Det är bara löjligt att hävda att det gör så stor skillnad, även om de två som kom överst i tabellen förra året slapp spela i Europa under våren lag plus Liverpool på fjärde,. (Tottenham för de var så urusla i gruppspelet att de lyckades åka ut och Chelsea för de var synnerligen dåliga säsongen innan och inte ens fick vara med och leka). Under playoff till våren handlar det nog mer om koncentration och fokus än den fysiska ansträngningen, så då kanske det kan bli fog för att prata om åtminstone splittrade motivationer. I våra ögon ska fans och åskådare kunna kräva av klubbarna med deras ekonomi och spelartrupper att de ska klara av att spela några fler matcher per säsong.

CHELSEA
Försäsongen har inte imponerat men det ska vi inte dra några slutsatser från, som tur är. Säsongen får dock absolut inte starta som försäsongen spelades. Och vi har en tuff start särskilt med skador som oroar, även om Burnley hemma borde bli vinst. Men en vinst mot Burnley som är fullt möjligt då de om vi ska döma av förra säsongen är ett helt annat lag borta än hemma vore en bra start. Särskilt om vi följer upp det med en poäng i Tottenhams första hemmamatch på Wembley och är i närheten av den klass vi visade mot Everton hemma förra säsongen - då är det en kanonstart.

Det som talar för är; det är ett lag med vinnarskallar, de har en fungerande spelmodell och tillräcklig flexibilitet för att förändra den. De har ligans bästa manager.  De är regerande mästare. De har erfarenhet, de vet vad som krävs och bara motivationen inte är högre för Champions League än Premier League är de förste utmanare till tieln, för oss. Conte verkar också fått in sina spelidéer ordentligt redan i sommar, så förhoppningsvis kommer Chelsea att ha en klar Plan B även mot packade försvar och punktmarkering i år. Vi hoppas också mycket på att Eden Hazards första egentliga vilosommar, även om det inte var frivilligt, påverkar honom positivt och att han är extra spelsugen när han kommer tillbaka. Det finns många backar att snurra upp framöver. Chelsea har under många år nu visat sig vara bättre på att undvika skador än många konkurrenter.
    Vi var ännu mer utdömda förra året och vi såg hur det slutade. Medias älskling lär vi uppenbarligen aldrig bli, men vad bryr vi oss det! Chelsea är Chelsea och vi är Always Proud to be Blue!

Det som talar emot är: anfallet är nytt, oprövat och har inte testat vad de går för i Premier League. Även om vi har stora förhoppningar på Morata och att Batshuayi tagit det steg han måste. Eden Hazard börjar säsongen skadad och vi har ett mycket tufft startschema där poängen måste komma in ändå.  De är regerande mästare och det innebär nästan alltid att de är laget alla vill slå oavsett hur läget ser ut i tabellen när de möter Chelsea. Situationen med en klart tunn trupp i skrivande stund, skador och den störande utvecklingen med Diego Costa är långt från ideal också.  Conte måste också hitta en nyckel för att hantera taktiska drag som punktmarkeringar och packade försvar samt  hur de stoppar de här tidiga inläggen från kanten och firsparkarna, särskilt vänster, som gett motståndarna för många mål.

TOTTENHAM
Vi håller dem på samma nivå som Arsenal i år. De kommer att slåss mer om CL-plats än titeln även om svansföringen är väldigt hög inför säsongen.

Det som talar för är;  de har en riktigt stark utvecklingsbar startelva. De har tagit steg framåt de senaste åren och Pochettino gör ett mycket bra jobb. De har behållit alla spelare de ville behålla (än så länge).

Det som talar emot är; truppen är inte alls  i klass med startelvan och skador kan ställa till det ordentligt för Tottenham. I långa loppet tror vi också att missar de titlar även i år får de stora problem att behålla sina spelare med sin lönestrategi och brist på framgång. Det ställer väldigt stora krav på laget i år. De måste lyckas.  De har heller inte trivts på Wembley och nu måste de spela samtliga sina matcher där medan deras nya arena görs färdig.
  Tottenhams ledning och deras fans säger sig tro på en modell där man inte behöver köpa för att förstärka. En på sitt sätt säkert beundransvärd inställning, vi ställer oss dock väldigt undrande till om den fungerar. Bara för att man haft tur med en generation unga spelare är toppfotbollen idag annorlunda. Vi får dock se, vinner de ligan har ju Tottenham rätt och då kanske pendeln svänger den vägen ett tag. Erfarenheten säger dock något annat. De har ännu inte värvat i sommar, bara släppt en erfaren spelare.

MANCHESTER CITY
De flestas stora favorit så här på förhand, men inte givna segrare. Med tanke på hur deras trupp ser ut på papper ska de också vara det. Truppmässigt, anfallsmässigt är de på papper överlägsna, men matcherna ska spelas också.

Det som talar för är: vilka värvningar de gjort (vilken kassa de har).  Mycket högt betyg för deras värvningar (även om prislapparna ändå knappast står i relation till klass). Trots att de nog ändå inte riktigt fick alla de ville ha. Det är Pep Guardiolas andra säsong, han måste nu lärt sig att Premier League inte är som i Spanien och Tyskland där ett eller få lag totalt kan dominera, här måste alla lag tas på allvar och det går inte att bara spela vackert. Vilket anfall de har. Jesus kan ta fler steg i sin utveckling och de får tillbaka Gündögan vilket är som en ny klassvärvning för dem.

Det som talar emot är; vi är inte säkra på att Pep accepterar att han inte kan spela sin fotbollsmodell även i Premier League. Han ska också spela in väldigt många nya spelare på viktiga positioner, inte minst försvarsmässigt, vilket inte alltid är lätt och det kan innebära att de tappar i säsongsinledningen.

LIVERPOOL
Som alltid är deras svansföring och deras supportrars krav inte realistiska, men så har det varit i nästan trettio år nu så det är ju inget nytt.

Det som talar för är; tradition och en väldigt entusiastisk och populär manager som dock visat sig ha svårt för att ha en plan B. Det måste han lärt sig nu. De har haft oväntat lite rörelse i truppen. Om de kan behålla Coutinho och inte värvar van Dijk. (De kanske inte behöver störas av Europaspel, se nedan). De har stor anfallskraft.

Det som talar emot är: deras värvningar imponerar inte.  En enda och den i den lagdel de redan var starkast i. De har ännu inte värvat på de positioner de allra mest behöver förstärka. Vi är också mycket tveksamma till om Klopp har en plan B den här säsongen heller. De ska också spela i Champions League, vilket enligt s k experter är en stor nackdel för Chelsea och då måste det ju vara det för Liverpool också. (De har i skrivande stund dock inte kvalificerat sig då de har en tuff kvalmatch mot Hoffenheim att klara av först).

ARSENAL
De kommer att komma närmare i år men det blir tufft med tanke på konkurrensen.

Det som talar för är
; att Wenger för en gångs skull har värvat klokt och tidigt. De har helt klart förstärkt sitt anfall och sitt försvar. Lacazette är deras bästa värvning sedan Sanchez. Försvaret har inte varit så här lovande på många år. Mittfältet har alltid varit gediget och bra. De kommer helt klart att vara med i striden om CL-platserna men knappast inte om titeln. Cazorla blir en förstärkning om han kan komma tillbaka till vad han var innan skadan.

Det som talar emot är; att vi är inte säkra på att leoparden har ändrat sina fläckar – det vill säga att Wenger verkligen har förändrat sin syn på fotboll till att bli mer pragmatisk på bekostnad av det han vill se. Även om han nu härmat Conte och spelar trebackslinje. Det är ännu osäkert om Sanchez stannar och om han inte gör det, då sjunker oddsen väldigt mycket på Arsenal.  För honom kan de inte ersätta.  

MANCHESTER UNITED
De har gått bra i träningsmatcherna, förutom i  Supercupen där Real Madrid utklassade dem om vi ska tro rapporterna och det lilla vi själva såg, även om resultatet smickrade..
De torde vara andre-tredje utmanare till City med Chelsea och Tottenham, om de får ordning på spelet hemma.  De förlorar inte mycket men får de inte fart på anfallet utan måste lita på en enda anfallare i år också blir det problem för dem.

Det som talar för är; de har föryngrat, köpt för massor av pund som alltid. Ändå, hittills långt mindre än väntat. Men framförallt om vi ska vara ärliga är det som talar mest för United att Mourinhos andra säsong i varje klubb har så gott som alltid varit hans i särklass bästa, innan förfallet sätter in. (Fast på något sätt känns det som något väldigt skört att hänga upp hatten på...) I skrivande stund kanske de förstärkt försvarsuppsättningen men tveksamt om de förstärkt tillräckligt. Lindelöf har fått hemska recensioner i varje träningsmatch. Lukaku är ingen förstärkning jämfört med Ibrahimovic trots en bra start under försäsongen.
    Tack vare ett obeskrivligt ofattbart beslut av Chelsea att hjälpa dem att bli bättre genom att sälja Matic till dem, trots att Chelsea själva inte lyckats fullt ut med sina egna värvningar. Det kan varit det dummaste beslut Chelsea har gjort under hela Romans tid i klubben. Chelsea erbjöd Mourinho en lösning för att få ut mer av Pogba i offensiven, genom att sälja Matic till dem. Idioti men det är inte första gången delar av Chelseas ledning visat mer intresse för finanserna än för sportsliga framgångar. Visserligen har nog Matic sin bästa år bakom sig, men han erbjuder Mourinho något han verkligen behövde.
  De har handlat mycket mindre än väntat. Tre nyförvärv hittills och Mourinho vill ha fler, så räkna med att det nog blir så också för det här är klart färre än de velat ha och väntade sig. Kanske  börjar deras dragningskraft ändå minska trots den mest välfyllda kassakistan av alla, och största svansföringen. Money talks dock, och det kommer nog in några till.

Det som talar emot är:  de har i våra ögon inte förstärkt laget tillräckligt mycket. De måste få utväxling inte bara på Lukaku utan också på Rashford. Frågan är hur mycket Mourinho egentligen litar på Rashford. Pogba måste också prestera klart bättre än förra säsongen och motivera sin prislapp.
   Däremot finns det kanske en joker som dyker upp framåt jul, Ibrahimovic är kontraktslös och kan därmed anknyta till klubben om han vill när han är skadefri.  Å andra sidan var United ett bättre Lag utan honom i slutet av säsongen. En fixstjärna kan ju vara ett problem också, i ett lagspel. För att inte tala om hur Lukaku kommer att uppfatta det.

EVERTON
Det nya laget som ska utmana. De har tagit steg på steg och efter en extremt intensiv transfersommar där de visserligen förlorat Romelu Lukaku men annars verkligen har förstärkt både lag och trupp. De har handlat flitigt och klokt. Det räcker inte hela vägen fram till en titelutmaning, men oj vad de kommer att ställa till det för många lag och tanken att de kan ta en fjärdeplats är inte alls tokig.

Det som talar för dem är; hur de utnyttjat transferfönstret, att de har haft en klar tanke bakom vad de gör och att det är en stabil klubb som också bygger för framtiden med en ny arena på gång. Vi är också övertygade om att Wayne Rooney kommer att bli en stor tillgång, han kommer att vara så mycket bättre i år än i ett United som han nog inte trivdes i de sista åren. En nytändning som kan dra igång ett helt lag tror vi. Han ger dem också nödvändig erfarenhet om de kan hitta rätt roll för honom.

Det som talar emot dem är; det är inte lätt att få så många nya spelare att fungera som ett lag snabbt. De kommer att sakna en del mål men fördelar dem säkert på andra efter Lukakus försvinnande.  Kvaliteten är inte heller riktigt jämförbar med den absoluta toppen. Ställa till problem för flera däruppe kan de dock göra.

*******

En intressant och spännande säsong lär det bli, och vi tror att det är väldigt viktigt att starta säsongen bra. För det lag som halkar efter lär få svårt att komma ifatt även om det är en liga som alltid ger en del överraskande resultat i matcher som man tror ska vinnas lätt.

Vårt tips är förstås med hjärtat (förnuftet kanske säger att ettan och tvåan kan bli tvärtom, särskilt om Chelsea mer eller mindre omedvetet prioriterar Champions League):
Champions: Chelsea
Runners-up: Manchester City
Trea: Manchest United
Fyra: Arsenal

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook
Twitter:@CsfcInfo

CSFC