CONTE ELLER....?!

Medierna har bestämt sig, precis alla är helt överens om att Antonio Conte lämnar Chelsea i sommar.
   Antingen genom att han själv lämnar för en annan klubb, även om det för tillfället är svårt att se vilken klubb det blir. Det talades mycket om PSG men där ser det alltmer ut som nästa manager heter Thomas Tuchel. Italien är han knappast intresserad av och Carlo Ancelotti är deras förstaval nu. 
    Eller så sparkar Chelsea Antonio Conte vilket kommer att kosta klubben 10m pund plus förrmodligen en häftig summa för att köpa loss någon manager från en annan klubb om det inte blir någon av de redan arbetslösa, som Luis Enrique. (Som CSFC inte vill ha, vi kanske har fel men vi orkar inte med ännu en kontroversiell manager som ska bråka hela tiden och dagens rykten säger att han är mer aktuell för Arsenal om de matchar hans väldigt högt begärda lön).

Medierna i England har också gjort sitt absolut bästa att försöka tvinga Conte bort från Chelsea genom att orättfärdigt kritisera, hitta på och underminera honom, inga mer så än Daily Mail plus några andra tabloider.  Det har känts nästan obehaligt ibland hur de frossat i hur han ska lämna. Ingen annan manager har väl fått uppleva något liknande känns det som. Inte ens van Gaal i United även om det finns likheter där.
    Även om vi kanske är subjektiva i det omdömet, men fakta är att de verkligen jobbat för att få honom att lämna Chelsea eller försökt få ledningen i Chelsea att sparka honom. Och anledningen kan inte vara att Chelsea titelförsvar har varit oväntat svagt.  Att vi inte skulle behålla titeln såg redan tidigt svårt ut med tanke på de pengar City lagt ned, 450m pund sedan Guardiola kom, men lite bättre än vad det blev hade vi förväntat oss. Särskilt som majoriteten av förluster kommit i matcher vi normalt var bergsäkra på att Chelsea skulle vinna. Varför den här säsongen har gått så till skogen går vi inte in på här, men att skylla allt på Conte är bara löjeväckande.

CSFC är inte alls lika övertygad om att Conte lämnar, även om vi absolut inte på något sätt blir förvånade om han gör det. Vi vet inte och med Chelseas historik av att byta managers som de flesta byter tröjdesign är det ännu mindre förvånande. Saken är dock att fotbollen ser idag inte riktigt likadan ut. Till och med Real Madrid har hållit fast vid en manager som för några år sedan hade fått sparken för de resultat som varit i år (även om Zidane fortfarande har chans på CL-bucklan för en tredje säsong, de flesta andra hade dock inte varit kvar tills han fick den chansen med tanke på ligaresultaten).

Det är andra tider, även för klubbar som Chelsea som sedan Roman Abramovich kom till klubben har bytt managers ofta och ibland lite väl oförklarligt. Vi kan fortfarande inte förstå varför Ancelotti sparkades till exempel.

Det sagt, om Conte stannar i Chelsea måste några saker ändras. Det absolut viktigaste är att han och ledningen kommer överens om vilka spelare de ska köpa. I samförstånd! Klubben kan inte handla spelare för Chelsea utan måste handla spelare för Conte. Och Conte måste förstå att ingen klubb (faktiskt inte ens de spanska arroganterna eller plånboksklubbarna City och PSG) kan köpa exakt de spelare de vill ha. Av mängder av olika skäl. Det här faktiskt inget videospel det här. Pengar betyder massor, otroligt mycket men det finns dussintals andra saker som måste fungera också. Inkl vem som är agent för en spelare; Chelsea gör ju t ex inte affärer med Mino Raiola och därför är Raiolaspelare i princip aldrig aktuella för Chelsea. Undantaget var alla rykten om Lukaku, där vi också vet att Raiola fick en högre bonus eller kommission eller vad de kallar det från United än vad andra klubbar var beredda att ge till Raiola. Den som tror att det inte påverkade Lukakus slutliga val förstår nog inte förhållandet mellan agenter och spelare eller varför vissa spelare väljer vissa agenter och svaret är inte alltid på grund av sportsliga grunder. Vissa agenter är helt enkelt mer affärsinriktade om vi säger så än intresserade av sportslig utveckling.

Vi tror att Chelsea måste lösa frågan om vem som har ansvaret. Klubben behöver en klubbdirektör, en sportchef med genuin fotbollsbakgrund. Guus Hiddink vore förmodligen ett ideal men det finns andra kandidater. Gianfranco Zola är inget dumt namn med erfarenhet både från plan och bredvid. Det måste dock vara en person som klarar av att sitta på två stolar, representera klubben på lång sikt och fungera med managers som är där på kortare sikt. Det måste göras solklart vad arbetsuppgifterna är.  Inget mischmasch som med Frank Arnesen som togs in för att bygga en akademi och hamnade utanför a-lagsärendena eller en scout och spelaraffärsman som  Michael Emenalo som tjänade klubben och såg spelare som handelsvaror istället för att titta på vad som fungerade för representationslaget och managern. Det har alltid funnits en diskrepans i Chelsea mellan klubbens ledning och dess managers. Ibland har det fungerat, ibland har det blivit hemskt.  Vi misstänker att klubben försökt hålla klubbens intresse före managerns intressen den här gången på grund av Mourinhos fullständigt usla affärer, där han gjorde sig av med några av fotbollens bästa spelare just nu som Kevin de Bruyne, den just nu magiske Mo Salah med flera som varit mycket framgångsrika i andra klubbar. Hade Chelsea behållit den stommen, de ungdomar klubben hade när Mourinho kom tillbaka andra gången hade Chelsea varit överlägsna idag. Förmodligen oavsett manager.
    Chelsea lär ha lärt sig den läxan och därför när och om truppen genomgår förändringar i sommar spås det att unga dyra spelare som klubben initialt trott mycket på men som inte levererat (vi tänker framförallt på Bakayoko, kanske även Batshuayi) inte kommer att säljas utan få fler chanser. I det går dock inte förbi att alla managers tror mer på vissa spelare än andra och satsar på dem. Conte har visat det, Mourinho visade och visar det mer än de flesta. Ancelotti fick sparken från Bayern för att han trodde på andra spelare än vad klubben trodde på (specifikt Müller men även andra).

Om Conte stannar vill vi dock se förändringar. Vissa saker måste upphöra och andra saker måste till. Vi är knappast i en position att ställa krav men detta är vad CSFC tror och hoppas på.

Upphöra:
Gnällandet, måste sluta. Han har avsiktligt gjort sitt bästa för att få sparken känns det som ibland. Det har varit ett evinnerligt gnällande från honom riktat mot ledningen. Det kanske inte spelar roll för säsongen, men det är lika påfrestande som Mourinhos  dåliga uppförande. Det bidrar inte direkt heller till att höja Chelseas profil. Conte är en passionerad person och sådana tenderar att prata innan de tänker ibland och det är inte fel ibland, men när skivan upprepar samma budskap hela tiden... (Ibland har vi bara velat säga; visa vad du går för och använd de medel du har till förfogande att visa hur duktig du är).

Taktiskt måste han sluta med att spela italiensk fotboll. Det fungerar inte i England.  Chelsea kan inte stänga matcher, lag kan inte spela på resultatet på det sätt som Conte alltför många gånger försöker göra.  Det är nog det vi nog mest vill förändra av allt hos Conte.
   Det innebär också att Chelsea måste våga mer. Våga vinna. Det har varit så många matcher i år där Chelsea inte vågat vinna. Det vedervärdigaste exemplet av det var mot Mancester City borta i våras där Conte hissade vit flagga och inte ens  verkade vilja att laget skulle vinna. Trots att det fanns chanser att vända matcher med en mer optismistisk attityd framförallt i andra halvlek. Vi ser hellre Chelsea förlora med 3-0 som mot Barcelona bara de försöker spela fotboll och försöker göra mål. I den matchen förtjänade vi inte att förlora med de siffrorna. Men som så ofta i år hade vi inte turen med oss och vad än alla säger, utan tur och flyt vinner inget lag titlar eller ens matcher många gånger.

Ineffektiviteten i år har varit monumental. Det är självklart managerns problem och det har han inte klarat av att lösa. Det är också spelarnas problem då effektivitet till mycket stor del beror på självförtroende. Ger Conte spelarna självförtroende? Han gjorde det knappas genom att skylla på dem (även om vi ser det som ett enstaka utbrott av frustration).
  Den frågan kan vi inte besvara från det vi ser på plan.

Passningsspelet har varit urusult. Ett topplag ska inte missa enkla pass så mycket som Chelsea gör. Kan man inte sätta tiometerspassningar på mittfältet till rätt spelare då är något riktigt fel.

Vad vi vill se från ett Conte Chelsea 2018-19:
Att han vågar vinna. Han måste överge sin italienska ryggrad och börja spela mer offensiv fotboll. Han har spelare för det. Vi kanske inte kan spela kamikazeattackfotboll som Liverpool eller possessionspel som City. Men vi kanske kan hitta ett Chelseaspel mer som 2017-18 och en egen Chelseaväg. Det var något på gång förra säsongen som har förlorats i år.

Högre tempo. Chelsea kan spela fotboll i högt tempo men gör det på tok för sällan. Istället väntar de in och låter lagen ställa upp  och därmed hamnar de i säckförsvar och mot det har de inte haft någon annan lösning än nickbollar för Morata och Giroud. Ibland avbrutet av underbara genombrott av spelare som Hazard och Willian men alltför ofta hamnar de i kluster av motståndarspelare och inte ens den bästa kan alltid ta sig förbi tre-fyra försvarare. Med högre tempo krävs också bättre rörlighet. Ibland har vi sett det och njutit stort, men det är inte konsekvent och det är alltför sällan.

Chelseas presspel jämfört med t ex Liverpools är uselt. Spelarna avvaktar och är för försiktiga. Är de rädda för kritiken från Conte eller vad är det? Kvaliteten finns där men vi har sett det väldigt sällan iden här säsongen.  Han måste lära från Guardiola och Klopp.  Träna spelarna så de orkar pressa motståndarna.

Vi har lite svårt att se vilken sorts fotboll Conte har velat spela den här säsongen, föurotom spela på resultat.

Så, Conte måste byta eller åtminstone förändra delar av sin taktiska filosofi, se fotboll annorlunda för det vi sett och tolkat att han vill ha i år är absolut inte bra, särskilt inte mot lag som insett att allt de behöver göra är att vänta in att Chelsea frivilligt ska gå in i deras säck. Förra året vågade Chelsea. Vart tog det vägen?

Sälj de spelare Conte inte vill använda, men vissa måste i så fall säljas billigare med återköpsklausul typ Batshuayi.  Vill Conte inte spela Drinkwater, Barkley, RLC  - sälj dem. Vill han spela med Bakayoko måste Bakayoko visa att han förtjänar det och gör han det inte måste någon annan få chansen (även om CSFC aldrig skulel motsätta sig att sälja tillbaka honom till Monaco då vi inte sett det som andra säger finns där). Det är liksom inte som att göra sig av med de Bruyne för de Bruyne visade talang. Salah visade vilja om han på tiden hos oss alltför ofta sprang fel, men han lärde sig av det och se på honom idag. Bakayoko har inte visat det.

ALLT DETTA leder dock till en sak. Vem som är manager för Chelsea Football Club 2018-2019 måste vara klart snarast.
    Absolut före VM. Det är viktigare än vad managern heter; vi har inga problem med att Antonio Conte är manager för Chelsea nästa säsong och vi kommer aldrig någonsin att glömma vad han gjorde med laget förra säsongen. Men det var då.
    Annars kan vi totalt glömma att värva spelare av klass i sommar. För ingen vill komma till en klubb de inte vet vem som leder, vart klubben ska gå och hur den ska komma dit.  Faktum är att många ledande spelare redan säger att de vill ha sin framtid ordnad före VM. Få av dem verkar just nu intresserade av Chelsea för Conte inger inte samma förtroende som för ett år sedan. Fast viktigare är det att spelarna vet ju inte, lika lite som vi, om Conte verkligen är kvar. Contes rykte håller det tror vi, men gör Chelseas rykte som en klubb som satsar på titlar efter vad vi sett den här säsongen?
  Spelare av vilken kvalitet som helst bryr sig inte för de vill till en stor klubb som Chelsea men vi har redan en trupp med den kvaliteten, vad som måste till är spetskvalitet. Riktigt bra färdiga spelare av internationell kvalitet – och de vet vilka de är, vad de vill och vem de vill spela för. Vi behöver inte en enda alternativspelare till.  Inte en enda. Köp toppkvalitet eller skit i att köpa spelare alls och ta ytterligare någon säsong och utveckla spelare inifrån utan krav på titlar, CL-avancemang och dylikt.
  Så vem som leder Chelsea bör helst vara klart redan senast i månadsskiftet maj/juni.

 Målsättningen är att ni ska aldrig behöva läsa någon tidning eller annan webbsajt
för att få era Chelsea-nyheter,
inkl skvaller, medielögner, påhitt och väldigt mycket fakta och resultat.

Besök csfc-facebook: facebook
Twitter: CsfcInfo
Vi lyssnar gärna till nya röster, skriv, säg något, tyck något, hävda något!
     
CSFC