3 oktober 2009

Inför Scousers

Det är två lag som har något att bevisa som möts på söndag på Stamford Bridge. Chelsea var rätt usla mot Wigan förra helgen och bara marginellt bättre mot Apoel i veckan. Första halvlek mot cyprioterna får godkänt, en borta vinst i Champions League får klart godkänt. Andra halvlek glömmer vi och är tacksamma över att Petr Cech stod i mål. Vilket han tyvärr inte gör på söndag tack vare en felaktig bedömning av Phil Dowd vad det gäller frilägesregeln. Desto större ansvar på JT, Riccy, Bossman och Ashley vad det gäller försvarsspelet.

Liverpool var dock ännu sämre i första halvlek mot Fiorentina, fullständigt utspelade. I andra halvlek skärpte de sig och gav Violas åtminstone ett motstånd.

Så det är två lag med tveksam form som möts i det första av de stora toppmötena i år. (Arsenals matcher räknar jag generöst bort).

Det var i motsvarande match förra året som Chelseas fall började. Vi förlorade vårt älskade hemmarekord, 86 matcher (ungefär dubbelt så mycket...som tidigare rekordet som hölls av Liverpool). Och efteråt hackade maskinen med ojämna mellanrum ordentligt ända tills Guus Hiddink kom in och styrde upp det hela. Så den här matchen representerar mer än en match. Den representerar också hela Chelseas mästarutmaning i år, för kan vi inte komma tillbaka och spela som vi startade säsongen kommer frågorna att ställas, oftare och oftare tills de som för Luis Felipe Scolari blev självuppfyllande i sin negativism. (Sant är dock att matchen kom lite senare i oktober i fjol och att Chelsea redan innan dess hade tappat poäng mot både Tottenham och Man U, dock inga förluster mot Wigan...).

De två spelare som måste kollas in är Didier Drogba som inte spelade mot Apoel och Fernando Torres, utsedd till månadens spelare i september. Bägge trivs med det här motståndet. Torres har gjort fyra mål på Chelsea. Didier är ännu bättre, så här ser hans målfacit ut mot olika motståndare (enda fläcken är det låga antalet mål mot Man U). Det är ingen snack om saken, Didier Drogba är nog den spelare i världen som är bäst i de stora matcherna.

8 mål - Arsenal; 7 mål - Liverpool; 6 mål - Middlesbrough; 5 mål - Everton, Man City; 4 mål - Portsmouth, West Brom, Bolton; 3 mål - Blackburn, Fulham, Levski Sofia, Newcastle, Reading, Spurs, Watford, West Ham; 2 mål - Aston Villa, Barcelona, Bayern Munich, Hull, Juventus, Norwich, Paris Saint Germain, Rosenburg, Valencia, Wigan; 1 mål - Birmingham, Burnley, CFR Cluj, Charlton, Coventry, Crystal Palace, Manchester United, Nottingham Forest, Porto, Real Betis, Schalke, Stoke, Sunderland.

Saknas i Chelseas urval gör Alex, fortfarande tyvärr då jag hellre sett honom spela mot Liverpool, Mikel, ankelskadad mot Wigan och avstängde Cech, som jag verkligen velat ha med i den här matchen. Lycka till Hilario i den hittills största match för Chelsea.

Däremot är både Deco och Joe Cole, liksom Zhirkov tillbaka och kan starta. Jag ser gärna Joe Cole eller Deco starta i toppen av diamanten och Lampard till vänster. Lampard som fått mycket kritik för att han bara gjort två mål hittills i år. Det gäller att ha krav, han har också fyra assist i ligan... Och i den roll han numera har är det nog vad vi kan förvänta oss, fler assist från lamps än hans vanliga höga målsnitt. Jag tror ändå han har möjlighet att komma upp i sina normala 20 mål, otroliga siffror för en mitttfältare och siffror som hans motsvarighet i Scousers, Steven Gerrard ännu aldrig nått upp till ett enda år.

Det är mittfältet som avgör enligt alla experter. Chelsea smalare diamantformade mittfält anses gynna Liverpool som förra året stängde ned Chelseas brasilianska ytterbacksspel mycket framgångsrikt. I Ancelottis diamant är ytterbackarna ännu mer framträdande och vi vet alla att Benitez största egenskap som manager är inte vad han skapar, utan hur han stänger ned andra lag. José Mourinho anklagade honom för att parkera bussen när scousers kom på besök och förutom förra årets Champions League kvartsfinal har det varit målsnåla matcher mellan oss och dem. En som har mycket att bevisa i matchen är också Glen Johnson som Liverpool betalade en förmögenhet för i somras. Han hade en bra start, offensivt självklart, för defensivt har väl Johnson aldrig varit bra. Och det är också intrycket nu. En Malouda som spelat mer defensivt i år och Cole ska inte ha några problem med att stänga ned Johnson om det är uppställningen Carlo startar med.

I övrigt fruktar jag Youssi Benayoun som jag anser vara Liverpools minst värderade spelare, trots en mycket bra start i år. Kuyt har också börjat bra i år, men mittfältet är inte vad det varit. Lucas är en spelare som jag aldrg förstått varför han ens får starta, och både Skrtel och Carragher har varit mer än skakiga där bak. Kanske får Liverpool tillbaka Mascherano, de testar sent, och de behöver honom.

Liverpool har två förluster redan, lika många som under hela förra säsongen. Det vore ljuvligt att se till att de redan i oktobers början har överträffat förra årets förlustsiffra.

 

Lindy

 

www.sportingbet.com

www.sportingbet.com 

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC