15 dec 2009

Inför Pompey

Chelsea har lite småskador inför matchen mot Portsmouth och vår förre manager Avram Grant onsdag kväll. Därmed lär det blir förändringar i laget från bergochdalbanematchen mot Everton. En match som fortfarande retar, men ärligt talat så mycket tur kan inget lag ha igen mot oss - eller...? Everton var utspelade i matchen och matchrapporterna visar ändå ett oavgjort resultat med tre gjorde mål, vilket var tre mer än vad vi tidigare släppt in hemma på Stamford Bridge i ligan. Otroligt. Den tur som Everton hade var enorm, ett självmål efter studs i ryggen på Petr, ett flipperspel framför mål som hamnade hos en fristående Yakubu och så Drogbas nick i ryggen på Saha som inte ens visste i vilket straffområde bollen befann sig (överdrift!) och som sedan studsar i en perfekt båge över Cech och försvararna och touchar ribban så den går in. Det går inte att upprepa.

Så kravet är nu att vi absolut inte släpper in mål efter fasta situationer mot Portsmouth. Chelsea måste finna sin väg igen efter två veckor med underliga resultat (är fortfarande sur på Webb som godkände Citys handsmål). Pompey måste få betala priset. ;-)

Drogba är tveksam då han skadade sig på måndagens träning. Ändå tror Carlo han kommer att spela, och det gäller ju att få ut så mycket som möjligt från vår skytteligaledare innan han försvinner till Angola.

Alex och Kalou är tillbaka efter skada. Alex lär få starta istället för Riccy som får vila sig till West Ham-matchen på söndag. Den på söndagen utbuade Petr Cech (rätt orättvist för vad kunde han göra på slumpmålen?) kommer att stå i mål. Ballack kanske får vila enligt spekulationerna, Malouda lär få starta. Frågan är väl vem som ska leda diamanten; ingen som spelat där på sistone har på något sätt övertygat. Inte Lampard, inte Deco och inte Joe Cole. Där finns ett orosmoment som oroar mig mer än Essiens skada för tillfället. Visst behöver vi The Bison, men att hans frånvaro skulle vara orsaken tlll poängtappet - det argumentet köper jag inte alls från sportjournalisterna. Mentalt saknas säkert Essien, men spelmässigt har Mikel skött det defensiva jobbet tillfredsställande utom jättetavlan mot Apoel. Problemet är ju att hela defensiven har sjunkit ned, särskilt på fasta situationer och hamnat i knät på Cech. Något som Carlo redan påpekat och som säkerligen varit och är fokus på träningarna framöver.

Nu måste vi ta tillbaka initiativet. Jag tyckte Chelsea i allt utom att hålla målet rent var alldeles utmärkta mot Everton. Spelar vi så ska Pompey inte ha en chans.

Pompey är ett lag i problem, ekonomiska och andra. Chelsea har fortfarande inte ens fått hela betalningen för Glen Johnson och Chelsea lär vägrat en avbetalningsplan utan kräver betalningen nu. Pompey är också det lag som förlorar flest spelare till African Cup of Nations, även om inga är lika stora namn som de Chelsea förlorar. De har sparkat sin tränare och in från sportchefsstolen smög Avram Grant. Ett beteende vi onekligen känner igen. Jag är inte något Grant-fan men vi måste också erkänna att han klarade sig bättre än vi någonsin kunde trott under sitt år i Chelsea. Så han är ingen dumbom och han känner Chelseas spelare och laget. Därför blir nog ändå matchen inte så enkel som tabellplaceringarna kan antyda.

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC