AKTUELL LIGAPLACERING
3 Chelsea FC 30 sp 20 v 5 o 5 f 70 - 28 mål 65 poäng

21mars 2010

Finalklart efter utklassning

Det var inget snack om saken. Chelsea Youth, upp till 18 åringarna är klara för sin andra final på tre år. Den förra förlorade man mot Man City, det här laget ser än starkare ut.

Blackburn Youth avfärdades med sammanlaget 5-0 på två matcher. Ett noll borta blev en solklar 4-0-seger hemma på Stamford Bridge. Ungdomarnas första besök som spelare där. Förutom Jeffery Bruma som redan smakat a-lagsspel.

Blackburn började mycket bra och ville verkligen revanschera sig och försöka komma ifatt, men de hade inte turen med sig och efter den första anstormningen tog Chelsea över matchen helt och hållet. Chelsea var överlägsna på Ewood Park i förra veckan men fick enbart med sig 1-0 i matchen, och det efter ett självmål.

Svenske Marko Mitrovic, bäste målskytt i ungdomslaget och i FA Youth Cup fick göra ett enkelt och märkligt mål. Jeffrey Bruma drog på från drygt 40m, bollen hade t o m gått utanför när Blackburns målvakt Josh Swann bestämmer sig för att stoppa bollen med fötterna. Något han gör så dåligt att bollen studsar rakt ut och självklart var den alltid lika alerte Marko Mitrovic där och kunde enkelt slå bollen i mål. Detta hände i 30e minuten.

Bara tre minuter senare revancherade sig Swann med en mycket bra räddning på ett skott av Josh McEachran, men även denna gång hade han otur med returen som Sala lugnt satte i nät. Efter det kunde Chelsea kosta på sig att byta ut småskadade kaptenen Conor Clifford.

Med sammanlagt 3-0 i halvtid var matchen redan vunnen för Chelsea, som kunde spela ut i andra halvlek och gjorde ett par mål till.

Det var en av matchens stora huvudpersoner Gökhan Töre, tyskturken som är så oerhört imponerande med bollen, men som ibland tricksar lite väl mycket kanske. Han gjorde i 71 minuten 3-0 på passning från Sala. Men det var Töres mål då han hade trollat med bollen framför straffområdet och spelat McEachran som lät bollen gå vidare till Sala som hittade Töre som intelligent hade sprungit sig fri bakom försvarslinjen. Ensam med målvakte gjorde han inget misstag utan placerade in bollen vid stolproten.

Sex minuter senare återbetalade Töre passningen till Sala, mycket osjälviskt, när Chelsea kontrade sönder Blackburn och med tre man mer eller mindre fria passade Töre bollen tvärsöver straffområdet till en ännu friare Sala som inte gjorde något misstag.

En solklar och rättvis seger som gav Chelsea ena platsen i FA Youth Cup, den största turneringen för engelska ungdomslag. Blackburn som eliminerat Manchester United och Everton på vägen hade inget att hämta mot ett oerhört imponerade Chelsea som i cupen gjort 15 mål och bara släppt in ett. Främste målskytt, Marko Mitrovic med sex mål.

Vänsterbacken Conté började bra i Chelsea, men fanns sig mer arbetslös ju längre matchen led. Gökhan Töre hade stor show med sin otroligt fina teknik, lite för stor show ibland kanske. Inhopparen Lalkovich spelade utmärkt, liksom italienaren Jacopo Sala. Jag är mycket imponerad och förtjust i malmögrabben Marko Mitrovic som är en riktig striker av internationellt klipp fast han bara är 17 år gammal. Han är alltid alert, påpasslig och med målkänsla. Han krånglar inte till saker och ting utan gör sitt jobb kliniskt. Han påminner mer om Henrik Larsson än Zlatan om vi säger så.

Men ingen i lagen kan känna sig missnöjd med sin insats i den här matchen. Det var absolut inget snack om vilket lag som var bäst.

Vilka Chelsea får möta i finalspelet (dubbelmatch) avgörs först nästa månad då Aston Villa som knappt slog ut Fulham möter Newcastle i ett dubbelmöte om äran att få stryk mot Chelsea... För efter den här uppvisningen och siffrorna på vägen måste Chelsea vara favorit oavsett vilka motståndarna blir. Det är endast femte gången någonsin Chelsea fått ett finallag i FA Youth Cup.

Det var en härlig kväll efter förra veckans otroliga besvikelser med Ancelottis fega taktik att spela på resultat, vilket straffade sig som jag nästan tycker det borde gjort. Det minskar dock inte besvikelsen att på en och samma vecka förlorat chansen till Champions League och med stor säkerhet även Premier League. Och så säger de okunniga att Chelsea inte har några egna talanger, som vanligt snackar folk utan att kunna något.