AKTUELL LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 36 sp 25 v 5 o 6 f 93 - 32 mål 80 poäng

30 april 2010

Inför Scousers

SENASTE NYTT:

Det är nu officiellt att Liverpool har absolut ingenting att spela för söndag eftermiddag. De kan inte nå en fjärdeplats och de kan inte hinnas ifatt av Everton. De kan möjligen nå en sjätteplats vilket inte spelar någon som helst roll mer än estetiskt. De kan alltså bara spela för äran eller för att ge Man United ännu en ligatitel för dem som ser det så.

I Chelsea är det möjligt att Mikel kan bli spelklar vilket skulle innebära en något mer defensiv uppställning än om Ballack tar rollen som släpande mittfältare. Även Belletti kan bli aktuell för den rollen.

Jag gissar på den här laguppställningen:
Cech - Ivanovic, Alex, JT, A Cole - Lampard, Ballack, Malouda - Anelka, Drogba, Kalou
men så hoppas också på ett offensivt satsande Chelsea!

Kul fakta: Liverpools ordförande har offentligt berättat att han tänker inte se matchen mot Chelsea på plats. Detta då han är livslång Chelseasupporter och inte vill visa fansen bristande respekt genom att heja på deras motståndare. En tuff inställning att stå upp för i dagens affärsorienterade fotboll. Martin Broughton försöker vara diplomatisk men han lär nog heja sig blå och hes framför sin tv imorgon, och inte för den klubb han är anställd av (för att sälja) utan den klubb han verkligen älskar. Snacka om kluvna lojaliteter.

---

Just nu årets viktigaste match spelas på söndag klockan 14.30. På Anfield i Liverpool. Mot det lag vi nästan alltid tyckts lottats mot i Champions League. Det var några år sedan Chelsea vann en ligamatch där, så vi tänker hellre tillbaka på senaste CL-matchen som vi vann där med 2-1. Det lag jag personligen tycker allra sämst om i Premier League så en vinst ger mig den extra njutningen också. (En njutning jag fått uppleva i veckan när både Barca och Liverpool blivit utslagna ur europeiskt cupspel!).

En seger är nog ett måste för att vi ska kunna ta hem ligatiteln till SW6. En seger är jag också övertygad om att Chelsea klarar av, och helst ser jag givetvis att Drogba skjuter hem den åt oss och skytteligatiteln till sig själv men vem som helst får gärna göra målen.

Några saker talar för en seger på söndag:

* Liverpools form i år.
* Liverpool spelade en mycket lång match med övertid i torsdags mot Atletico Madrid och det är nog en del trötta kroppar och trötta hjärnor bland Liverpools spelare efter den matchen. (Chelsea har förlorat 5 av sina 6 matcher efter att ha spelat mitt i veckan, så det är inget snack om att sådant betyder något, den 6e matchen spelades mitt i veckan).
* Han som alltid brukar göra mål på oss saknas, frontfiguren Torres, saknas. Liverpool har visat sig vara rätt mycket ett tvåmanslag i år också (Torres och Gerrard, den ena skadad den andre har inte visat form på hela året).
* Liverpool måste handskas med besvikelsen att blivit utslagda även ur Europa League i torsdags. Särskilt efter att de trott att de var vidare. (Det kan dock också betyda tändvätska men jag tvivlar på att det blir så).

Därtill kan det mycket väl vara så att Liverpool har ingen fjärdeplats och CL-biljett att spela för när matchen börjar då konkurrenterna om den platsen alla spelar på lördagen och de kan ha ryckt ifrån. (Tottenham och Man City har dessutom en match mindre spelad). I praktiken är det säkert klart att Liverpool är borta från den platsen till på söndag. Däremot är de också oroade att Everton ska hinna ifatt dem och ta sjundeplatsen ifrån dem (en plats som också ger en Europa Leagueplats efter FA:s bortmyglande av Portsmouth som egentligen skulle haft platsen).

Jag är benägen att sätta upp manager Benitez som en fördel för Chelsea då jag tycker han varit en dålig manager i år. Det som gjorde Liverpool stora ett tag var deras förmåga att stänga ned matcher och neutralisera motståndare, det finns inte längre. Han gör konstiga laguttagningar och konstiga byten, som att byta ut båda sina målgörare igår. Förutom alla hans otroliga felköp av spelare. Det har spekulerats hela året om han får gå, och Juventus lär vilja ha honom som manager nu när Capello officiellt tackat nej till dem. Sparken tror jag inte han får, helt enkelt för Liverpool har inte råd att lösa ut honom.

Chelsea kan absolut vinna på Anfield och jag är övertygad om att de gör det, även om jag erkänner nervositet denna säsong med så många upp och nedresultat för oss. Spelar vi tillnärmelsevis som mot Stoke vinner vi till och med enkelt.

Därför vill jag se Chelsea spela positivt, som om vi spelar hemma och tar initiativet i matchen. Ingen underskattning som mot Tottenham. Full fart framåt, som mina kära djurgårdsvänner brukar skandera.

Skadelistan är den vanliga. Riccy Carvalho har visserligen börjat springa, men lär inte vara aktuell för matchen. Ett litet frågetecken finns för John Obi Mikel. Att han skulle kunna vara aktuell, men det är inte troligt alls. Essien, Bosingwa är borta.

Däremot är Deco tillbaka efter sjukdom förra helgen. En virussjuka som också drabbade Zhirkov som dock satt på bänken då. Tillbaka är också kapten Terry efter sin avstängning.

Spelare att frukta i Liverpool är den alltid underskattade Yossi Benayoun som jag tycker får alldeles för lite uppmärksamhet. Han är väldigt viktig för Liverpool. Gerrard nämner jag egentligen inte då jag tycker hans form i år har varit skrämmande dålig hela säsongen. Men visst, de inneboende kvaliteterna finns ändå där. Kuyt har varit bra de senaste månaderna då Liverpool ändå har påmint lite om Liverpool från förra året. Aquilani gjorde mål i torsdags, liksom Benayoun och börjar bli den tillgång för Liverpool som jag trodde han skulle bli. Förre Chelseaspelaren Glen Johnson är mer uppskattad i England än i den här spalten. Han har vissa offensiva kvaliteter om än ej lika stora som Ashley Cole, Zhirkov eller Bosingwa men är försvarsmässigt klart sämre än de flesta av sina allvarligaste konkurrenter. (Om än ej usel).

Många har spekulerat i att Liverpool inte vill vinna mot Chelsea för att inte hjälpa hatobjektet Manchester United till en nittonde ligatitel. Ett nummer som innebär att Liverpool raderats ut ur rekordböckerna som mesta ligavinnare i England i historien. Som ni redan vet har ju Liverpool inte en enda Premier Leaguetitel. Det är säkert en tanke hos flera supportrar men jag tror inte för en sekund att spelarna tänker på det sättet. De vill säkert vinna och sätta käppar i hjulet för Chelsea för sin egen skull, oavsett om något står på spel. Om inte annat för sin egen självkänsla och stolthet och för att avsluta säsongen på ett positivt sätt. Däremot blir det kanske inte riktigt samma stämning på läktarna med många fans kluvna i sin inställning till matchen.

Frågan är dock om de räcker till för det. det här har absolut inte varit Liverpools säsong. Att tappa Xabi Alonso tyckts på något sätt nästan knäckt laget och alla bara tjatar om att de behöver nya spelare. Trots att Benitez under sina år på Merseyside har köpt hela 68 spelare. De behöver väl snarare någon som köper rätt spelare istället för att slänga bort pengarna på fel personer gång efter gång. Klubben är också till salu och det lär knappast finnas några stora resurser till att köpa rätt spelare, och de största spelarna är sällan intresserade av att gå till en klubb som inte spelar i Champions League - sedan kan man säga vad man vill om det.

 

OCH

Stort grattis till lillebror Fulham som tagit sig till final i Europa League. Mycket bra jobbat. Smått fantastiskt jobb av Roy Hodgson. Lycka till i Hamburg.


Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.