AKTUELL LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 37 sp 26 v 5 o 6 f 95 - 32 mål 83 poäng

6 maj 2010
FA YOUTH CUP CHAMPIONS
COMMUNITY SHIELD CHAMPIONS...+ >>>

NU GÄLLER DET

Alla säger att Chelsea kommer att vinna lätt mot Wigan. Utom tränare och spelare i Wigan förstås. Det har spelats sedan augusti förra året, 37 stentuffa matcher. Upp och ned. Chelsea har oftast lett, men aldrig klarat av att rycka ifrån när konkurrenterna snubblat. Inte heller har någon konkurrent lyckats rycka ifrån Chelsea. En match kvar att spela. Det gäller att matcha poängen i Manchester Uniteds hemmamatch mot Stoke - eller vilket är bra mycket klokare. Att helt enkelt se till att vinna, för då spelar det absolut ingen som helst roll vad United gör.

Skrämmande scenario. Det finns inget värre, särskilt den här säsongen, än när folk tror det bara är att ställa ut skorna. Vi gjorde det på DW Stadium i bortamatchen och det kostade oss en "solklar seger" där. Ett slumpartat Bramblemål, en hård straff där Cech fick frilägesutvisning dessutom och sedan med bara nio spelare kvar på plan efter skada ett tredje mål i baken på övertid. Det kan upprepas även om troligheten inte är jättehög.

Men Chelsea har visat underskattningstendenser flera gånger i år, så jag hoppas verkligen spelarna inte visar något av det nu. Även i söndags mot Liverpool hade Chelsea svårt att komma igång. Det får helt enkelt inte bli så på söndag. Gasen i botten från start tack. Å andra sidan var defensiven felfri mot Liverpool som bara mäktade med ett enda skott på mål under 90+ minuter.

Alla vet vad som gäller, nu gäller det att slappna av och spela ut. Det finns oerhört många saker att spela för i den här matchen, förutom det allra mest uppenbara av allting Ligasegern!

Visst säger jag det för att lugna ned mig själv, jag tror ju stenhårt att Chelsea kommer att klara det här. Kanske till och med nå alla målen här under:

* Ligasegern 2009-2010

* Skytteligavinst för Didier Drogba, nu 26, lika med Rooney utan straffar

* Gyllne Handsken-vinst för Petr Cech, nu 16, lika med Reina

* Målrekord för Chelsea i ligan, nu 98 mål (sammanlagt 133 mål, redan rekord! gamla rekordet är dock satt på 42 matcher mot nuvarande 38).

* Målrekord för Premier League, nu 97 mål

Det kan bli en väldigt nervös match. Som FA Youth Cupfinalen i tisdags där Chelsea var överlägsna och spelade ut motståndarna, men ändå inte skapade de där riktigt farliga chanserna. Kvitteringen kom med bara 25 minuter kvar, vinstmålet med 4 minuter kvar. Och det var en match där oavgjort hade gett övertid, det kommer inte att ske på söndag. Inte ens Fergietid som domaren i Youth Cup-matchen lade till i drivor.

Wigan kan inte åka ut, de kan inte vinna något. De kan slappna av och njuta av situationen och ju längre de håller Chelsea mållösa, desto mer kan de njuta. De lär sakna backbjässen (vi talar storlek mer än kvalitet) Titus Bramble. De kan leva på starka segrar mot t ex oss och häromveckan vändningen mot Arsenal. Bägge dock hemma, men deras spelare lär gilla situationen på söndag, om Chelsea inte ordnar ett tidigt mål. Då kan de gå hur som helst när Chelsea spelar ut. Det sägs också att deras bästa spelare Hugo Rodallega inte kommer att spela, och det är onekligen en fördel för Chelsea. Deras i mina ögon i så fall mest intressanta spelare är unge Victor Moses som börjat blomma ut nu efter ankomsten i januari från Crystal Palace. Deras unge manager Martinez har initierat en revolution på DW Stadiums usla gräsmatta och inget lag har varit mer obeskrivbart eller inkonsekvent den här säsongen. De håller på att gå från ett mer traditionellt sparka och springlag till ett lag som spelar mer kortpassande fotboll, inte en helt lätt omställning och resultaten har visat det. Får Martinez behålla sina spelare kan han få en roligare andra säsong och att de lyckades locka dit Moses i kamp med flera storklubbar betyder mycket för klubben även om det redan står klart att veteranen Scharner lämnar nästa säsong, kanske inte saknad av alla.

Nu ankommer det på de rutinerade spelarna att hålla stilen och spelet. Och rutin har Chelsea i mängder.

Ett tidigt mål för Chelsea och det här kommer att rinna iväg, minst 3-0. Om Wigan kan hålla emot långt in i andra halvlek eller få första målet kan det bli klart tuffare.

 

 

Lindy

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.