MÄSTARNAS AKTUELLA LIGAPLACERING
1 Chelsea FC 4 sp 4 v 0 o 0 f 17 - 1 mål 12 poäng

14 september 2010


Champions League tips

Då jag lyckats bli citerad i Aftonbladets Champions League-bilaga, med ett offhand remark som engelsmännen säger, känner jag mig manad att också tippa Champions League. :-

Naturligtvis tror jag Chelsea kan vinna Champions League. Flera lag kan. Till skillnad från ligaspel är det dock inte frågan om bästa lag över en period som vinner Champions League. Det handlar betydligt mer om tur, lottning, tur och återigen tur. Chelsea kunde vunnit i Moskva, då John Terry hade fintat bort van der Sar i straffläggningen. Då gav den tillfälliga gräsmattan efter under hans fot och bollen tog i stolpen istället. Chelsea borde slagit ut Barcelona året efter men då hade en norsk skalleper en helt annan uppfattning om fotbollens regler än den övriga världen och istället åkte Chelsea ut på bortamålsregeln. Och så vidare. Jag hoppas Chelsea vinner Champions League och jag anser att vi utan någon som helst tvekan har ett lag som är bra nog att till och med dominera tävlingen i år. Igen. Tur kan vi dock inte bestämma över i slutspelet. I gruppspelet handlar det dock mindre om tur. Som jag ser det kan man dela in favoriterna i två grupper; grupp ett Chelsea med Barcelona och Real Madrid. Grupp två med Manchester United, Bayern München, Inter (trots att jag ser dem som sämre i år med Benitez som tränare) och Arsenal. Allt annat vore tävlingens största skräll någonsin. Fjolårets semifinalister Lyon ser trots nyförvärvet Yoann Gourcuff sämre ut än på länge, men deras rutin är ovärderlig.

Där handlar det om seedningsregler som onekligen gynnar storklubbarna och jag kan egentligen inte se hur det kan göras annorlunda om lallarna på Uefa ska kunna hålla intresset för turneringen uppe hos fans och tv-bolag. Det gör dock gruppspelet klart förutsägbart. Om jag missar mer än ett lag av nedanstående tips kommer jag att vara mycket lycklig för fotbollens skull. För då finns det fortfarande utrymme för det oförutsägbara.

I slutspelet dock handlar det helt om vilket lag som man får på sin lotthalva. Chelsea fick det lag jag näst minst av alla ville ha i kvarten och efter ännu en konstig domarinsats på San Siro blev Chelsea taktiskt fullständigt utmanövrerade på Stamford Bridge. Hade Bayern som värsta motståndet då, följt av Inter men kunde inte förutse Chelseas svaga insats på Stamford Bridge. Några andra lag fruktade jag inte. (Noterbart var alltså att det var två grupptvåor som faktiskt gick hela vägen till finalen förra året!)

En känsla och insats som fler lag än Chelsea senare stötte på. I andra lotten handlar det om vilka lag man får på sin halva. Som varför får aldrig Man U de favorittippade lagen på sin halva..? Varför får Arsenal alltid den lättaste grupplottningen av alla lag? Sådana frågor dyker upp och ledde till min skämtsamma kommentar om Uefa-konspirationer mot Chelsea. En gliring men med en allvarlig bakgrund då det finns nog med bevis och indikationer att Uefa inte gillar Chelsea och vissa Chelseaspelare. En känsla som bland oss fans är mer än ömsesidig. Vi gillar inte heller Uefa något vidare.

Champions League är dock numer en turnering som egentligen är två helt olika då gruppspelet blivit så pass förutsägbart och omständigheterna och lotten betyder allt i slutspelet.

I Grupp F kommer Chelsea att vinna, förmodligen med fem segrar och en oavgjord match. Olympique Marseille är det lag som gör Chelsea sällskap vidare. Spartak Moskva är lite grann en svart häst som det heter i spelsammanhang, men jag tror att de får svårt att hålla formen uppe i ett gruppspel som till stor del tar plats under deras säsongsuppehåll. Spartak är inte lika bra som Rubin Kazan förra året (eller i år heller) även om de säkert hoppas att konstgräs och ryskt väder ska hjälpa dem. 150:e rankade Zilina kommer att vara mycket tacksamma för varje poäng de kan ta, om de kan ta någon.

Grupp A: Inter och Werder Bremen går vidare. En liten chansning, men Tottenham har börjat säsongen med allvarliga skador och jag tror de får problem med fokus. I år är det trots allt viktigare för dem att återigen nå en fjärdeplats i ligan. Twente har bytt tränare och börjat säsongen skakigt. Inte något som hjälper dem överraska. Bremen har visserligen sålt Özil, men har ett ungt och ändå rutinerat lag med en väldigt erfaren tränare i Schaaf.

Grupp B: Lyon har Champions League-rutin i massor och det har visat sig vara ovärderligt i den här turneringen. Trots en rätt usel start i ligan och ett mycket möjligt tränarbyte före jul. De följs av Benfica som har en bra trupp även om de sålt två av sina absolut bästa spelare (Välkommen Ramires, samt Di Maria till Real Madrid). Schalke 04 hade varit ett alternativ jag skulle trott mer på för två veckor sedan, men deras start i Bundesliga har varit förfärlig och de måste nog prioritera nu. Hapoel Tel Aviv lär inte gå vidare, men kan kanske ställa till det för den klubb som vågar underskatta dem. Svagaste gruppen näst H?

Grupp C: Manchester United och Valencia. Trots att Valencia har haft rea på spelare i sommar är de en erfaren klubb med bred trupp. De lär inte räcka till i La Liga, men i den här gruppen räcker det. Svårast att bedöma är Bursaspor, men brist på rutin och en inte alltför namnstark trupp imponerar inte. Rangers är bäst i Skottland, men skotska ligan är idag klart sämre än för några år sedan och här räcker de inte till. Fast jag håller tummarna för Chelseas broderklubb så klart. Hoppas kan man ju.

Grupp D: Barcelona och Rubin Kazan. Barcelona är största favorit till segern i år enligt vadhållarna. Jag är inte riktigt övertygad. Det är något som inte stämmer i klubben just nu och jag tror att Rosell lär få problem med att reda ut Laportas vidlyftiga affärer och det plötsligt pressade ekonomiska läge alla dåliga affärer satt klubben i. Det hindrar dem dock inte att ha ett väldigt bra lag även om Pep Guardiola inte är det tränargeni, ännu, som han utnämndes till första året. Som lag borde egentligen Barcelona vara bättre i år med Villa som är en mer naturlig Barcelonaspelare än Zlatan någonsin var, plus att jag tycker nog Mascherano är bättre än Yaya Touré. Mättnad kan bli ett problem liksom att de kommer att utmanas i ligan i år. Kazan imponerade förra året och var mycket nära att gå vidare ur en stentuff grupp då. Nu tror jag de gör det. Panathinaikos och FC Köpenhamn räcker inte till.

Grupp E: Bayern München vinner gruppen lätt. Sedan är jag oerhört frestad att tippa Basel som en överraskning, men jag väljer ändå Roma av redan nämnda erfarenhetsskäl. Jag tror att rutin från stora sammanhang är ovanligt viktigt i CL. Så jag tar Roma trots tvivel på dem i övrigt. Ranieri är ingen vinnare och klubben har ekonomiska och ägarmässiga problem. Men Basel kittlar mig, jag tror det bakom Bayern kan bli väldigt jämnt.

Grupp G: Real Madrid är storfavorit med sin stjärnspäckade trupp och José Mourinho som tränare. Nu tror jag Real tar hem spanska ligan, men jag undrar om José hinner få dem i ordning för CL redan i år? De har inte imponerat i CL tidigare trots bra spelare. Fast gruppen tar de hem. Auxerre har haft en svag start i franska ligan (som ungefär alla andra tippade topplag där) och Ajax vinner nog holländska ligan i år. Här ska de inte räcka till. Jag tippar därför Milan som tvåa i gruppen även om jag tror de är på tok för svaga på mittfält och försvar för att gå mycket längre än till åttondelsfinalerna (något som dock kanske rättas till med värvningar i januari). De ser bra ut framåt, men bra försvar vinner oftare än bra anfall - särskilt i cuper där kontringar spelar större roll i enskilda matcher.

Grupp H: Som sagt, Arsenal har alltid tur i lotten i gruppspelet. Den här gruppen ska de vinna, annars är det svagt. Jag tror också de normalt är ett bättre cuplag än ligalag, även om Wenger hatar att satsa på de inhemska cuperna. Däremot kan det bli väldigt svårt att gissa tvåan, nog den svåraste gruppen att gissa det i. Jag väljer Braga efter deras imponerande sätt att ta sig in i turneringen. Shaktar Donetsk är alltid farliga dock och det kan mycket väl bli de som går vidare. Däremot har jag svårt att tänka mig att Partizan Belgrad tar något annat än sista platsen. Däremot finns det vissa farhågor kring deras huliganproblem för turneringens skull. Bara Aik har väl hittills i år haft värre fans.

 

Lindy

CSFC

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.