AKTUELL LIGAPLACERING
3 Chelsea FC 32 sp 18 v 7 o 7 f 58- 26 mål 61 poäng


17 april 2011


silly rykten

Alla dessa rykten - del II

Jag fortsätter ge min personliga uppfattning om vad som kommer att hända. Självklart är det gissningar, men så kallade initierade gissningar till skillnad från en del som ni kanske stöter på i andra medier. Jag säger inte att jag får rätt, men jag förklarar varför jag tror som jag gör.

---

FERNANDO TORRES

Erik Niva i Sportbladet hävdar att Torres är slut som spelare på grund av att han redan har haft sin karriär. Detta resonemang bygger han på att Torres slog igenom som väldigt ung spelare och har det senaste åren bara blivit sämre i hans ögon.

Jag kan se konstruktionen, även om jag inte håller med.

Visst var Torres svag i VM, dit han kom fortfarande halvskadad. Han lämnade också VM skadad igen. Hans senaste säsonger i Liverpool plågades av skador. Han hade ändå ett fascinerande facit i matcher i relation till mål, inte minst i hemmamatcher.

Jag kan inte säga att jag uppskattade Torres i Liverpool. Självklart då jag inte tycker om Liverpool och ännu mindre uppskattade jag att han alltid gjorde massor av mål på just Chelsea. Ändå har jag alltid hävdat att han som spelare skulle passa in väldigt bra i Chelsea.

Det gör jag fortfarande och jag tror han och Drogba kan bli fantastiska nästa säsong.

Nu säger säkert vän av ordning eller vad vi ska kalla de negativa som aldrig har tålamod att Drogba och Torres har inte alls fungerat ihop i Chelsea - ännu. Jag säger, ni har fel men vi måste alla ha tålamod innan de fungerar ihop. Redan när Torres kom sa jag att vi kan inte döma honom förrän efter höstsäsongen 2011-2012. Det vidhåller jag även om media fullständigt dömt ut honom, på högst orättvisa grunder. Det är dock spelets regler att i media har man bara en chans och bara en enda sak gäller. Torres är dock inte den enda forward som inte lyckats omedelbart ens i januarifönstret. Jag tycker Carroll (trots två mål i en match) och Dzeko knappast kan kallas mer lyckade. Eller ta Zlatan Ibrahimovic och hans vårsäsong!

Faktum är ju att Fernando Torres har ändå (i skrivande stund) bara spelat två hela matcher för Chelsea. Resten har varit hit och dit, byte in och byte ut. Som mot Stoke 8 minuter. Ändå åstadkom han då ett snyggt mål som blev bortdömt för en hårfin offside och borde fått en straff. Det har varit ett evinnerligt hattande hittills med Torres, spelsystem och vem han spelat med. Men nästan inget som helst fokus i media på vad Torres verkligen har gjort och framförallt vad han får att jobba med. Chelsea har verkligen inte ansträngt sig att spela på Torres kvaliteter hittills.

Jag tycker Fernando Torres fick en helt fel start i Chelsea. Han skulle aldrig spelat mot Liverpool i första matchen efter jättekalabaliken som var hans övergång. Det var inte rätt mot spelaren och det var inte rätt för Chelsea.

Ännu en form av dum "tradition" i Chelsea är att nya spelare har väldigt svårt att etablera sig. Det tar tydligen ovanligt lång tid att komma in i Chelseaspelet, oavsett vem som är tränare. Kloka tränare anpassar ju taktik och system efter de spelare de har, inte tvärtom och Chelseas system och spelare har oavsett hur det sett ut på pappret varit väldigt homogent de senaste åren. Enkelt förklarat spelar Chelsea med ett väldigt starkt försvar, bollkontrollerande mittfält och snabba omställningar, samt väldigt aktiva ytterbackar.

Inte ens Drogba eller Lampard kan sägas varit omedelbara succéer i Chelsea. Luiz har blivit oerhört populär på kort tid men ärligt talat har han en del kvar att lära om spelet i Premier League, men vilket hjärta. Robben är det närmaste jag ser som en omedelbar succé de senaste åren, kanske Carvalho också men jag undrar om Carvalho var så solklar succé. Robben däremot hade ju sina skadeproblem och ville bort. Slutsatsen är solklar, det tar helt enkelt längre tid att passa in i Chelsea än det kanske gör i andra lag.

Yossi Benayoun är den som känner Torres bäst och vet hur Liverpool spelade på hans styrkor. De korta minutrar de också varit på plan tillsammans har visat att Yossi sätter bollarna till Torres på ett annat sätt än övriga Chelseaspelare. Den som särskilt måste lära sig det är Lampard som måste ställa om sitt spel till att serva andra mer än att själv göra det i framtiden. Han är helt enkelt i det läget av sin karriär. Malouda och Kalou är de sm nästan retat upp oss, (stryk nästan), genom att aldrig tycks vilja spela fram Torres.

Torres har gjort massor med fina grejor i de stunder han spelat för Chelsea redan. Enda matchen jag inte tycker han bidrog var tyvärr första halvleken han spelade mot United i CL.

Han har visat att kvaliteten är där. Han har förbättrat snabbheten igen sedan han kom till Chelsea. Han är skadefri sedan en längre tid och ju längre han får vara det ju bättre blir det. Får han slippa skador och får en bra uppbyggnadträning inför nästa säsong kommer vi att få se en annan Fernando Torres nästa säsong.

Det andra som måste förbättras är självklart hur Chelsea och våra spelare kan anpassa sig till honom och det tar tid.

Jag har tålamod med Torres, det enda negativa som jag ser det hittills med honom är väl prislappen. Dock som vi alla vet, är det en prislapp som inte riktigt bara handlar om själva summan vi betalade Liverpool. Av de 50 miljoner tar Chelsea säkert hem 15-20 bara den här och nästa säsong i försäljning av merchandise så jag ser ett korrekt pris mer som 35m, det vill säga lika mycket som Carroll kostade. Och mellan Torres och Carroll tror jag absolut mer på Torres i långa loppet.

Dock, ju förr Torres får göra mål desto bättre för honom, klubben och framförallt för att slippa enkelspårigheten i media som irriterar och frustrerar samtliga inblandade, inte minst oss fans. Men då får ju Carlo vara lite vettigare och inte vänta till 83e minuten med att byta in honom i en avgjord match. Det är helt enkelt dålig psykologi.

Daily Mail och media har redan varit snabba med att påstå att Torres kommer att säljas i sommar och nissen Börjesson i Expressen hävdar att Daily Mail brukar få rätt om Chelsea. Om det sista kan vi säga Never, till det förra säger vi Never.

De som dömer ut Fernando Torres redan nu, eller ens den här säsongen tror jag kommer att få äta upp sina ord nästa år. De som säger att Drogba och Torres inte kan spela ihop kommer att få äta upp samma ord. Glöm inte att de här förståsigpåarna (och de flesta av dem är exakt samma personer) påstod samma sak när Anelka kom till oss i ett januarifönster. Drogba och Anelka kan aldrig spela ihop. Visst! Se också tillbaka på förra säsongen och se hur fantastiskt Drogba och Anelka spelade ihop då.

 

---
Jag kommer fortsätta den här serien med en titt på ryktena kring; spelaromsättning, Roman, Drogba, och kanske en del annat, som tidiga spekulationer om nästa säsong och än mer mellansäsongen.

 

 

 

 



Matchday Moments
Lindy

 

 

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.