AKTUELL LIGAPLACERING
2 Chelsea FC 37 sp 21 v 8 o 8 f 69 - 32 mål 71 poäng

16 maj 2011


silly rykten

Ancelotti - vara eller inte vara

Jag har hela tiden varit övertygad om att vår manager nästa år är Carlo Ancelotti. Inget media har sagt och skrivit hela säsongen har övertygat mig om något annat. Han har hela tiden haft mitt stöd om än inte oreserverat.

Nu har jag börjat tvivla. Ett tvivel som är helt baserat på Roman Abramovichs uttryck över den i det stora hela rätt usla insatsen mot Newcastle i sista hemmamatchen. Att säga att Roman såg nöjd ut är världens största överdrift. Faktum är att skulle jag tolka Romans uttryck skulle jag säga det visade avsmak över Chelseas insats i matchen. Det torftiga mittfältsspelet som varit den helt grundläggande orsaken till våra ofta dåliga resultat och den nu etablerade ovanan att släppa in mål i slutminutrarna och tappa poäng på det, var absolut inte något som Roman var nöjd med. Ingen supporter är. Något vi aldrig får glömma att även om Roman A äger Chelsea är han på många sätt precis lika mycket supporter som vi är, till skillnad från de flesta ägare. Han har bara betydligt mer att säga till om.

Roman såg ut som om Carlo Ancelotti kanske inte är Chelseas manager nästa år.

Inte för att jag ser vem som ska ersätta Carlo. Just nu finns det helt enkelt ingen kandidat tillgänglig som jag ser det som är bättre. Det pratas en massa, men jag tror inte på pratet om att JM kommer att lämna Real Madrid, särskilt inte nu när han blivit av med Jorge Valdano. Villas-Boas vill ta sitt Porto ut i Champions League. Jürgen Klopp har just vunnit Bundesliga som nästa år officiellt är tredje bästa liga i Europa. Guus Hiddink är bunden till Turkiet och även som ledig är det förmodligen i jobbet som Sporting Director i Chelsea som Roman helst vill se honom. Pep Guardiola kommer att träna Barcelona en sista säsong nästa. Utöver dem finns det i alla fall ingen som intresserar mig. Ferguson lär knappast heller ta jobbet och Wenger vill jag absolut inte ha.

Jag vill inte sparka Carlo Ancelotti. Jag skulle vara nöjd med Carlo Ancelotti som manager i Chelsea även nästa säsong. Inte bara för att jag är trött på managerbyten hela tiden.

Den här säsongen har dock visat att Carlo Ancelotti har en hel del brister i det som jag vill se i en manager. De flesta av dem kan balanseras av en duktig assisterande manager.

Därför anser jag att Chelseas första prioritet är att snabbt bestämma sig, eller ska jag säga Roman måste snabbt bestämma sig för om Carlo Ancelotti fortfarande har hans förtroende trots många besvikelser i år. Vi ska inte heller glömma att Carlo gjorde ett mycket bra jobb förra året. Spelarna säger sig stödja honom, även om deras agerande får en att undra om de verkligen menar det.

En manager har det slutliga ansvaret för lagets prestationer. Visst, Chelsea vann inget i år, men vi kommer att sluta tvåa i världens bästa liga ändå. Baksmälla från förra året, kanske. Misstag har skett hela året, de två grövsta för mig är saker som jag inte tror Carlo hade något med att göra. Chelsea släppte för många och fel spelare förra sommaren, men enligt uttalanden är det mycket troligt att det var beslut som Carlo inte tog utan som klubben tog. Det andra stora misstaget i år var att sparka Ray Wilkins, ett beslut jag är övertygad om togs av Ron Gouarlay och Bruce Buck efter en personlig kollission mellan Wilkins och Gourlay.

Däremot kan Carlo inte lastas för skador, och sviktande form hos spelare vilket kanske ändå är största anledningen till vår tveksamma säsong.

För att jag ska kunna ge Carlo och hans ännu icke utsedda assisterande manager, och det får absolut inte vara Michael Emenalo som inte har kompetens för jobbet, oreserverat fullt stöd nästa år måste han dock göra något åt de här problemen med hans managerskap.

****Han måste sluta spela de äldre spelarna när de inte är i form. Detta gäller förstås för alla spelare som inte är i form.

****Han måste förbättra sin taktik och sin matchcoachning.

****Han måste visa unga spelare större förtroende och våga spela dem, inte spelare som inte är i form. Carlo saknar en hel del mod i sina laguttagningar och matchning. Han tycks bara lita på de gamla beprövade och det är inget fel men det fungerar inte hela tiden då äldre spelare måste matchas på ett annat sätt under långa tuffa säsonger. Jag har inga problem med att matcha unga spelare försiktigt, men det är skillnad på försiktigt och inte alls. Däremot vill jag inte heller se unga spelare matchas sönder som jag anser Arsenal gör.

****Han måste utveckla Chelseas mittfältsspel så att det inte bara går ut på att långsamt kontrollera bollen och sedan spela den ut på kanten till yttrar och ytterbackar.

****Han måste inse hur mittfältet och Chelsea ska spela med Fernando Torres och inte försöka anpassa Torres till Chelseas gamla genomlästa spelmodell.

****Han måste få tillbaka det Chelsea som kunde stänga ned matcher och absolut inte släppa in onödiga mål som kostar massor av poäng sent i matcherna. Det är oförlåtligt att göra med det spelarmaterial Chelsea har.

Alla de här sakerna är jag övertygad om att en kille som Gianfranco Zola kan hjälpa honom att åtgärda innan nästa säsong, trots lång Fjärran Östernturné. Det skulle inte heller skada Ancelotti att noga studera hur en manager som Alex Ferguson hanterar det här.

Det sista jag vill se blir svårare.

Jag vill väldigt gärna ha en manager som visar motivation, som visar passion och kan dra med sig laget i detta även från sidlinjen. Carlo är nästan lika död temperamentsmässigt på linjen som Sven Göran Eriksson, men Carlo är italienare vilka man trodde levde och agerar ut sin passion för fotboll. Carlo ger tyvärr intryck av att inte kunna motivera sina spelare och ska vi döma av det letargiska intryck Chelsea gett i år särskilt i början av matcherna är det intrycket sant.

Carlo måste helt enkelt visa sin passion och få med sig spelare och publik under matcherna.

Mourinho levde för sitt Chelsea under matcherna, liksom Hiddink. Den enda gång jag verkligen sett en riktigt levande passionerad Carlo Ancelotti var under segerparaden förra året när han bjöd på sin version av Cantare Amore eller vad låten egentligen heter.

Jag har inga problem med att ha Carlo Ancelotti som manager även nästa år, jag vill bara inte ha den Carlo Ancelotti vi har sett i år. Carlo Ancelotti är ingen dålig manager, om än inte perfekt. Därför har jag inte heller några problem om Carlo Ancelotti skulle lämna Chelsea. (Även om det självklart beror rätt mycket på vem som ersätter honom i så fall).

Men om Carlo Ancelotti fortfarande har Roman Abramovichs förtroende. Jag har inte en susning om det längre.



Matchday Moments
Lindy

 

 

 

CSFC

Nu

För fakta och initierade kommentarer om Chelsea FC

epost
Vi har ingen kommentatorsfunktion på CSFC då missbruket av sådana kräver heltidskoll,
men skicka gärna ett mejl med dina åsikter.