csfc  AKTUELL LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
1 Chelsea FC 8 sp 7 v 1 o 0 f 19 - 6 mål 22 p

21 - 23 oktober 2012

nordsjaelland  Inför Shaktar Donetsk, CL grupp, b

TISDAG:

Shaktar spelar ungefär som Chelsea taktiskt och de söker liksom Chelsea numera bollinnehav för att styra spelet. De har också många hot från mittfältet. Deras svaghet verkar dock vara kanterna. Båda deras ytterbackar, Srna och Rat, påminner om Bosingwa, bättre framåt än bakåt som Bossman kanske gjorde sig mest känd i Chelsea som. Så kanske vore ett taktiskt drag att starta Moses på en kant idag för att bredda spelet, även Sturridge skulle utan vidare kunna fylla den rollen till höger. Ändå tror jag nog RdM fortsätter på det inslagna spåret att spela ihop våra superkreativa mittfältare, även om de kanske inte direkt bidrar till ett brett spel där motståndarnas ytterbackar testas hela tiden.

Domare idag är kände Damir Skomina från Slovenien. Rankad som en av de bästa domarna i Europa, även om jag kanske inte själv varit så där jätteimponerad av honom.

27 mål gjordes på hörnor i förra årets Champions League. På 1250 försök. Det bevisar sannerligen att fasta situationer spelar allt mindre roll i dagens fotboll. Bara sex mål gjordes direkt på frispark. Det är ingen tvekan om att den väg Chelsea anträtt med vårt dynamiska mittfält och rörliga anfall är framtidens fotboll och att Drillofotbollen nog snart är ett minne enbart. Självklart beror det här mest på att försvaren blivit taktiskt och tekniskt sett så mycket bättre i proportion till hur anfallsspelet utvecklats.

Inget engelskt lag har någonsin vunnit i Donetsk. Inte Arsenal, inte Tottenham, inte Fulham. Noterbart att de alla är Londonlag. Shaktar visar också enorm inhemsk form, för att inte tala om att resultatet mot Juventus väcker stor respekt, trots att de bara fick oavgjort trots de var bättre (å andra sidan var det ju samma resultat, oavgjort trots att Chelsea var bättre på Stamford Bridge, juve är svårbesegrade).

Marko Marins start i Chelsea har varit förfärlig för tysken. Efter en lårskada har han nu en ljumskskada, om det nu inte är samma skada som slagits upp. Marin är den ende som inte rest med laget till Ukraina. Vi lär nog få räkna bort honom länge till, den här sortens skador har hållit spelare borta väldigt länge förut och det är risk att det blir så även med Marin. Trots att RdM enligt rapporterna hoppas han kan börja träna med laget igen efter utflykten till östre Europa.

Kanske en uppmuntran för Mikel som gjorde ett mål i landslaget. Shaktar Donetsks ledande målskytt i år är 23-årige armeniern Henrikh Mkhitaryan som gjort 16 mål. Henrikh Mkhitaryan startade som defensiv mittfältare och tog steget upp som anfallare i år! Något för Mikel att ta efter.

Shaktar har vunnit alla matcher i ligan i år med målskillnaden 38-6, de är faktiskt obesegrade i alla tävlingar hittlls, och har spelat fler matcher än Chelsea. Så det är sannerligen inget lätt motstånd som vår klubbläkare Biosca väl vet då han tillbringade sex år med klubben. De har också en rikare ägare än vi.

---
Inga skador efter matchen mot spuds. En övertygande vinst. Visst vi kan säga att spuds inte kunde ställa sitt bästa lag på benen, men vem bryr sig? I dagens fotboll måste ne klubb har reserver som duger.
    Chelsea dominerade matchen utom i tio minuter och under dem släppte vi in två billiga mål. Jag ser hellre till hur Chelsea vände matchen och var fullständigt det enda laget på plan i 80 minuter.

---
Kanske är det här den tuffaste matchen för Chelsea i årets gruppspel. Visst blir Juventus borta svårt, men en iskall match i östra Ukraina mot ett lag som är betydligt bättre än vad många kanske tror är sannerligen inte en match att ta lätt på. Det här blir tufft men i den form Mata och Chelsea är i känns vi nästan ostoppbara. Det är så jag redan börjat fundera på om årets lag är det bästa Chelsea jag någonsin sett. Det är mycket troligt även om vi nog ska vänta med värderingen till säsongen är över.

Shaktar Donetsk har en av de finaste arenorna i världen enligt de som varit där. Donbass Arena byggdes för EM och är en toppmodern anläggning. Shaktar ägs av en av de rikaste männen, Rinat Akhmetov, i Ukraina och kan kanske därför sägas vara lite grann av deras motsvarighet till Chelsea, med en mycket rik och mycket engagerad ägare. Laget är en blandning av framförallt brasilianare och många andra nationaliteter. Vi har ju till leda hört om Willian som i flera år varit aktuell för Chelsea och det lär varit så att Chelsea en gång lade bud på honom (förra säsongen). Men Shaktars finansiella muskler är nu en gång sådana att de inte är ett säljande lag även om Willian själv väldigt gärna vill flytta till en större liga. Kanske blir det också så om Shaktar inte går vidare i Champions League att han köps redan i januari om någon klubb möter priset. Tottenham verkar den troligaste destinationen om ingen av de superrika klubbarna slår till.

Shaktar Donetsk var den sista klubben att vinna UEFA cupen i 2009, innan den cupen gick i graven och ersattes av Europa League. De har dominerat ukrainisk fotboll på 2000-talet med sju titlar.

Förutom redan nämnde Willian har Shaktar flera brasilianare, en annan som många gånger nämnts i samband med Chelsea är Douglas Costa, också en ung lovande brasilianare. Shaktar har lite grann specialiserat sig på att ta in unga duktiga brassar. Andra namn från Sydamerikas största land är Fernandinho, Luiz Adriano, Alex Teixeira, Dentinho, Bruno och Ilsinho. Kroaten, förre Arsenalspelaren och Brasilienfödde Eduardo finns också i klubben.De har även en utlånad brasilianare med det kända namnet Maicon, inte den som nu är i City. Kapten är Darijo Srna som själv sagt att han skulle komma till Chelsea, vilket han aldrig gjorde men som säkert var aktuell för den högerbacksposition vi haft problem med tidigare. Manager är rumänen Mircea Lucescu som varit i klubben länge nu.

Med bra resultat i dubbelmötena mot Shaktar kan Chelsea ta ett säkert grepp om gruppen och nästan säkra ett avancemang. Hemma bör vi vinna men borta i Ukraina kan det bli mycket tufft, särskilt som vi också måste börja förbereda för toppmötet mot formstarka Manchester United också i veckan.

I våra tre senaste matcher har vi gjort fyra mål varje gång, det ska vi nog inte räkna med den här gången. Fast....


Lindy

Besök csfc-facebook: facebook