9 augusti 2018

    Inför Premier League 2018-2019

Premier League säsongen 2018 -2019 vinns av Manchester City, eller.... nä den vinns säkerligen av City även om Liverpool måste utmana in i målsnöret med tanke på vad de spenderat. Chelsea blev ovilligt tvingade att spendera massor på en målvakt efter Courtois usla uppträdande att strejka sig bort. Nu köptes Courtois för nästan inget så de 35m Chelsea fick för honom måste räknas bort från Kepas rekordpris som vinst.

ArsenalBournemouthBrightonBurnleycardiffChelsea
Crystal PalaceEvertonFulhamHuddersfieldLeicesterLiverpool
Man CityMan UNewcastleSunderlandTottenhamWatford
West HamWolverhampton

City var överlägsna förra året och risken finns att de kan bli precis lika överlägsna i år.De är de största favoriterna någonsin när en Premier Leaguesäsong startar vågar vi nog påstå.
    Trots att Liverpool vräkt pengar à la Manchesterlagen de senaste säsongerna. (Det lär dock inte få deras fans att sluta prata om köpelag om alla andra, trots att de är det största i världen just nu). Det vi kan hoppas på är en viss mättnad och det faktum att Premier League är oerhört svår att vinna två år i rad även för väldigt bra lag. Det har inte hänt sedan 2009. City är ett väldigt bra lag som dessutom förstärkt för ett stort antal pund, ca 60m om än på en enda spelare. Men framförallt har de många fler spelare som fortfarande är på väg upp mer än de har spelare i motsatt riktning. De visade också i Community Shield att det inte bara är ett väldigt samspelt lag utan har en väldigt bred och inspelad trupp. Så City vinner nog, om inte något särskilt inträffar i form av långa skador på fler än en nyckelspelare.
    Två av årets nykomlingar tippas överraska. Förra årets nykomlingar får de svårare det här året.
   

Vårt tips är förstås helt med hjärtat (förnuftet har tagit långsemester)
Sunda förnuftet och alla tips säger dock att Manchester City är största favoriten (även om Liverpoolsupportern Karlsson, som visat vad han går för som tränare för Vasalund !pushar för en annan uppfattning i Sportbladet), men vi hoppas ju att Chelsea kan utmana. Klubben har ju överraskat ordentligt med titlar och annat förr när alla s k experter dömt ut oss. Så drömmen lever till säsongen är över, det finns ligatitel att tävla om, cuptitlar i Europa, FA Cupen, Ligacupen och är det ju den där CL-platsen som alla tycker är så viktig (och är det ekonomiskt).

Champions: Chelsea
Runners-up: Manchester City
Trea: Liverpool
Fyra: Tottenham

Faktum är att i realiteten kan det bli oerhört svårt för Chelsea att ta ligavägen till Champions League igen för de som inte är fans byter säkerligen ut Chelsea i listan mot Manchester United även om även de håller City som favoriter. Vi tror dock United går mot en tuff säsong igen. Det finns onekligen en del som säger att Chelsea kan ha bättre chans att kvalificera sig genom Europa League än ligavägen, så tuff blir ligan i år. (Om Liverpool faktiskt slutar trea är det helt enkelt ett fiasko). ;)

De s k experterna i media håller United högre än Chelsea, men det har aldrig under 100 år inte hänt så vem är förvånad. Engelska och svenska s k experter håller alltid United före Chelsea i alla tips trots ett antal bevis på motsatsen.

Vårt tips när huvudet är med, med både hängslen och livrem:
Champions: Manchester City
Runners-Up: Liverpool
Trea: Tottenham
Fyra: Chelsea
Femma: Arsenal
Sexa: Manchester United

Relegerade lag hittar vi nog bland: Cardifff, Huddersfield, Brighton, Bournemouth, Watford, Southampton, Newcastle - mycket kommer att handla om hur deras start i augusti-september blir. (Vårt tips är vilt men blir: ut åker Huddersfield tyvärr, Watford, Cardiff men Newcastle ser också ut som en stark nedflyttningskandidat med allt strul inom klubben, de har dock Benitez, än så länge, men det kan bli vilket som av lagen vi nämnt. Vi hade också Palace där men de lyckades behålla Zaha och nye Meyer blir intressant). Tabellen kommer säkerligen att bli indelad tidigt i en nedflyttningsskikt, ett toppskik om sex lag och så de där mittemellan. Dessa bör vara utkristalliserade redan första veckorna av oktober.

Överraskningar blir två nyuppflyttade lag som värvat mycket bra: Fulham och Wolverhampton. I den ordningen. West Ham har storsatsat också med värvningar runt 100m, ändå inte riktigt lika imponerande som de andra. De borde dock lätt undvika nedflyttningstriden i år. Förmodligen är de närmare Europaspel igen. Pellegrini är en duktig manager och de har värvat stort och på en bättre grund än nykomlingarna.
    Sommarens bästa värvare för de som ser fotboll som videospel är utan tvekan Fulham. De har varit sensationellt duktiga på värvningsmarknaden plus förlängt med Cairney och Sessegnon.Så det är inte bara videospelsvärvningar utan tanke bakom. Inte bara pengar spenderade à la Manchester. Följda av Wolverhampton, West Ham och Liverpool (ja, de har värvat störst och riktigt bra, men man måste också se till förutsättningar och vad de har betalat för sina värvningar).
Möjliga Europa Leaguekvalare blir West Ham (som värvat mycket bra) eller Everton (som värvat sämre men nu fått den manager de velat ha) men nykomlingarna Fulham och Wolves kan faktiskt komma så högt.

MANCHESTER CITY
Viktiga nya spelare: Riyad Mahrez (Ut; Yaya Touré, Joe Hart)
För oss den självklara titelkandidaten. De har haft två år på att bygga ett lag som redan förra säsongen var framme och färdigt och då är det ändå ett jämförelsevis ungt lag fortfarande. De har förstärkt med sin rekordvärvning Riyad Mahrez från Leicester. 60m pund, vilket verkligen inte känns som ett rekordbelopp i en klubb som spenderat 530m pund på spelare sedan Pep Guardiola tog över som manager för två år sedan. Det är deras enda värvning då Chelsea snodde dem på den mittfältare de ville ha i Jorginho. De har helt enkelt inte behövt spendera i år då de är mycket starka i alla lagdelar om än kanske något lite mindre starka defensivt. Det största hotet mot City som Premier Leaguevinnare är inte Liverpool ändå, det är det faktum att det är av någon anledning extremt svårt att vinna PL två år i rad, men City liksom Chelsea och Fergusons United har gjort det och det är nog Citys tur nu. Det andra hotet är hur mycket satsar de på Champions League och kan det kosta dem i ligan. Förra säsongen spelade CL knappast roll då ligan var fokus nummer ett, vi tror dock CL kan bli fokus nummer ett i år, och ligan var redan avgjord i princip när CL slutspelet närmade sig slutet. Så det kan ändå bli lite kamp om titeln, de lär inte vara lika överlägsna ändå som förra året.
    De går dock att besegra, de har visat sig ha väldigt svårt för Liverpools gegenpress och anfallsstyrka. Alla vill slå mästarna, det fick ju Chelsea uppleva då de lite grann trodde det gick att starta säsongen med att ställa ut skorna mot Burnley. City har dock Arsenal borta i första matchen och det är knappast ett motstånd de underskattar alltför mycket.

LIVERPOOL
Viktiga nya spelare: Naby Keita, Alisson Becker, Xherdan Shaqiri, Fabinho (Ut: Emre Can, Jon Flanagan, Danny Ward)
Liverpool har spenderat extremt de senaste säsongerna. Klopps tidigare inställning till dyra inköp har försvunnit fortare än dimman en sommarmorgon. Runt 250 miljoner, en kvarts miljard Pund om vi räknar in januari. (och vi vet faktiskt inte om Keita räknas som värvning tidigare eller nu...) När han fick chansen tog han den och spenderade genom att t ex köpa världens dyraste försvarsspelare i januari, världens dyraste målvakt i juli (till Chelsea toppade det i augusti) och massor med andra dyra spelare, men duktiga ska sägas. Ojämne Shaqiri var dock ett fynd för den summa Scousers la, men han är en ojämn typ antingen fantastisk eller mentalt på semester även när han spelar. Men med den trupp Klopp nu skaffat sig spelar det föga roll då de har ersättare till honom. De har täppt till alla de hål vi sett hos dem tidigare personalmässigt. En stor fråga blir dock om Salah bara kommer att bli duktig eller kommer han kunna upprepa den fenomela säsong han hade senast. Förväntningarna kan knäcka Liverpool, deras fans har aldrig levt i verkligheten men nu är de närmare en titel än någonsin, så vinner inte Klopp ligan eller Champions League är det en flopp. Vinner han inte ens FA Cupen är det är en riktig flopp och tar han inte hem ens Ligacupen med det här laget - då vinner han nog aldrig någonsin en titel!
    Så Liverpools största fiende i år kommer nog att bli dem själva. Ändå, här tror vi inte de rår på City när det gäller ligan. Cuper är ett annat monster och där kan det bli annorlunda då tur syns tydligare och onekligen behövs i lottning etc. Liverpool är t ex lågt rankade trots finalplatsen i CL och kan få en riktigt tuff grupp! De har kanske ligans vassaste anfall i hård konkurrens med City, ett sämre mittfält och ett försvar som blir bättre än det varit på många år. De har haft väldigt fina resultat i försäsongsmatcherna, men på det kan man bara bygga gissningar. Mycket snack om Keita som ny värvning men för oss är den absolut viktigaste Alisson Becker i mål.

TOTTENHAM
Viktiga nya spelare: - inga spelare in och inga ut
Spurs har inte värvat alls. Deras mycket ekonomiska inställning till att spendera pengar har lett till att ingen vill dit (!) och de vill aldrig betala marknadspriser utan hoppas alltid på någon som måste sälja i sista stund av olika skäl. De ville ha Jack Grealish men vägrade betala ens reapris för honom. Även om de nu börjat betala någorlunda marknadsmässiga löner till sina storstjärnor som Eriksen och Kane. Det ger Pochettino en trupp han känner utan och innan och som nu inte längre bara kan betecknas som ung och lovande. De måste börja vinna titlar och prestera nu. Händer det inte i år känns det omöjligt att tro att de ska kunna behålla sina spelare framöver.
    Kane gör aldrig mål i augusti och knappt ens i juli. Han vann skytteligan i VM vilket får ses som ett skämt. Sex mål gjorde han. Fyra på straffar, en var en styrning han inte ens visste om och ett var ett riktigt mål, alla mot svagaste motståndet. Alli kan inte längre ses som ett löfte, han måste höja sig minst en klass från förra året då han ju tyvärr gjorde sin allra bästa match mot oss på Stamford Bridge. Eriksen och Son tror vi kommer att vara rätt slitna och kommer att ta tid innan de kommer igång. Särskilt Son måste vara oerhört sliten efter både VM och Asiatiska Mästerskapen innan han återvänder till Tottenham i september, och han är nästan lika viktig för Tottenhams spel som de mer kända namnen. Så kanske gör vi fel när vi ändå tror de kommer före Chelsea i det mer realistiska tipset.
    De ska också spela in sig på en helt ny arena vilket innebär att de spelar fler bortamatcher i säsongsinledningen vilket knappast kan vara så gynnsamt. Andra lag som bytt arena har också haft svårigheter med det som Arsenal till Emirates, West Ham till London Stadium (även om det känns konstigt att det ska vara så).
    Vårt tips för Tottenham bygger en hel del på att vi tidigare ändå underskattat dem, men de kan också mycket väl hamna utanför CL-platserna. De lär knappast utmana om något annat än cuptitlar men även det har Pochettino visat sig ha väldigt svårt för att vinna. Deras styrka ligger väldigt mycket i att de tar en del överraskande poäng mot topplag men framförallt för att de misslyckas sällan mot lag de förväntas vinna mot (till skillnad från Chelsea som förra säsongen "bottenbriljerade" i mot Palace, Burnley, Bournemouth, Watford, Newcastle, Huddersfield för att nämna några). Klubbens styrka är att utveckla unga spelare, eller managerns ska vi kanske säga men det räcker inte för att vinna titlar, ibland verkar de helt sakna den hårdhet som krävs i avgörande matcher, dvs vinnarskalla. Det bara är så, det finns matcher förväntade topplag bara ska vinna och så finns det matcher som kan sluta positivt eller negativt. Klarar man inte det första = fiasko. (Som Chelsea förra säsongen).

CHELSEA
Viktiga nya spelare: Jorginho, Kepa Arrizabalaga, Mateo Kovacic (UT: Thibaut Courtois)
Alla de som inbillar sig fotboll handlar om vilka man köper och säljer är besvikna på Chelsea nu. Fast mycket mindre än i tisdags. Vi andra ser istället med stor förhoppning fram emot en manager som har ett gediget rykte om att utveckla spelare istället för bara köpa. Det är så skönt att kunna säga en sådan sak med tanke på spelare Chelsea sålt under åren och låtit bli att utveckla.
    Maurizio Sarri säger dock helt klart att han behöver två-tre månader på sig för att få ihop laget och införa den spelmodell han vill ha och tror på. Han har haft tre veckor och av dem har de viktigaste spelarna bara varit med i några få dagar. Tur att han kunde ta med sig sin viktiga spelbyggare i Jorginho som hjälper honom förmedla och realisera hans idéer. Kanske svårare i Chelsea än i Napoli då Chelsea haft två framgångsrika managers på raken som byggt på ungefär samma modell, stabilitet och försvar - nu ska det vändas på huvudet och det görs nog inte i en handvändning. Ändå måste ju Chelsea prestera och få resultat till spelet sitter. Intressant blir det hur det än blir.
    Med de sagt, vi har några orosområden. Framförallt målgörandet. Sarris lag gör massor med mål men det har vi sannerligen inte fått se prov på ännu under försäsongen. Snarare är ineffektiviteten nästan värre än under Conte och då var den katastrofal. Nu kan vi självklart inte döma något alls från en mycket strulig försäsong med minimalt med förberedelsetid, rekordmånga spelare borta nästan hela försäsongen, ny manager vars tillträde skedde minst två månader för sent för att vi ska ha någon som helst rätt att ställa krav. Chelsea 2018-19 är ett ombyggnadsprojekt, vilket dock inte utesluter framgångar. Vi har också stora förhoppningar på att spelare som Ampadu och Hudson-Odoi kommer att matchas in i spelet och laget med omsorg och omtanke. Det gäller även Loftus-Cheek. Vi väntar oss fortfarande en avsevärd exodus från Chelsea till kontinentala klubbar med andra deadlines för övergångar. Förhoppningsvis försäljningar men då Chelseas löneläge är klart högre än utanför PL blir det väldigt svårt så vi misstänker det blir lån, vilket är mindre bra men ändå ger ekonomi till Chelsea då det minskar lönekostnaderna och de får även intäkt på lånen. Vi tror på en väldigt rolig och intressant säsong för Chelsea och drömmer om att mardrömsinsatser som den borta mot City aldrig någonsin mer kommer att skämma ut vår klubb.
    Courtois usla uppträdande tvingade Chelsea att ge sig ut på transfermarknaden sent och betala överpris, men Kepa Arrizabalaga kan förhoppningsvis skaka av sig kraven som prislappen ställer och fortsätta utvecklas. Han är ingen Courtois, ännu, men Kepa är bara 23 och kan utvecklas snabbt. Vi tycker nog trots Courtois's höga kvalitet att han inte tog det där sista steget som de Gea till exempel tagit de senaste säsongerna. Vi är oerhört besvikna på Courtois' uppträdande, vi har sympati för hans familjesituation men det kunde skötts så enormt mycket bättre. Sedan är ju prisnivåerna med utköpsklausuler och annat som de är.
    Målgörandet kommer att bli nyckeln. I skrivande stund har Chelsea Alvaro Morata som måste och vill ha revansch för en svag, självförtroendeförstörande avslutning på förra säsongen, vi har ett alternativ som erbjuder något helt annat i Olivier Giroud som är en av de här riktigt duktiga fotbollsspelarna som aldrig tycks få den uppskattning de förtjänar (och det tyckte vi faktiskt även när han var en gooner). Vi har en joker i Michy Batshuayi som verkligen kan som han bevisade i Dortmund men som man aldrig vet om han sätter bollen i mål eller på 35e raden. Vi har en påläggsspelare som Tammy Abraham vars utveckling dock fick ett hack förra säsongen och i år blir det avgörande om han fortsätter utvecklas eller om det vad det blir. Så ursäkta om vi fortfarande är några som längtar efter Costa, men det förstörde ju Conte. Morata (eller någon av de andra om det blir så) måste komma upp i målsiffror över 20 ligamål om Chelsea ska kunna utmana. Helst bör vi ha två spelare som ligger där omkring. Kanske är det Hazards tur att börja göra fler mål, för hans målsiffror står ännu inte helt i relation till hans övriga spel. Särskilt inte som han också är straffläggare. Vi klagar ju en del på hans osjälviskhet i avgörandet, då han lite för ofta söker medspelare istället för att ta egna avslut. I Hazard ligger kanske vårt allra största hopp om Sarri, vi hoppas nye managern är den som kan få honom att ta det där sista steget till att utmana om världsbäst. Sedan hoppas vi innerligt att han trivs med det och bestämmer sig för att stanna och avsluta sin karriär i Chelsea nu när Real går in i en ombyggnadsfas.
    Vi hoppas Ampadu, RLC, Hudson-Odoi får mer chanser än unga spelare brukar få i Chelsea då kraven på resultat alltid överskuggat att ge ungdomar chansen. Kanske är det dags för ett trendbrott om vi supportrar för en gångs skull kan visa tålamod. (Mason Mount blir Championships unga spelare för året!). Vi ser fram emot en rolig säsong och stoppar våra vanliga jättekrav om titlar i fickan och ser fran emot utveckling och en sensationell säsong 2019-20, men vissa minimikrav måste ställas. Vi ska tillbaka till CL, om det sker via ligan eller Europa League spelar noll roll. Så gärna en cuptitel också om vi får drömma, de viktiga av dem spelas ju när Sarri tror laget ska kunna utmana.
    Störst orosmoln är att t vem ska göra målen? För ingen anfallare tycks vilja göra dem. Pedro har gjort 2/3 av de som gjorts i försäsongen. Men de är inte många direkt, tre på fem försäsongsmatcher är långt från godkänt, särskilt som just de matcherna brukar bjuda på fler mål.
    Vi förväntar oss att Chelsea haltar igång säsongen med tanke på alla problem och den extremt korta tid Sarri haft på sig. Men ett haltande som måste innebära seger mot Huddersfield och helst också mot betydligt tuffare motståndet Arsenal. Förlust i första matchen och saker kan utvecklas illa. Ändå, även ett Chelsea som bara klickar till 75% borde kunna vinna över Huddersfield.

ARSENAL
Viktiga nya spelare: Lucas Torreira, Sokratis Papastathopoulos, Bernd Leno, Stephan Lichtsteiner, Matteo Guendouzi (Ut: Jack Wilshere, Santi Cazorla, Per Mertesacker, Calum Chambers, Lucas Perez)
Arsenal har för första gången i modern tid en ny manager. Unai Emery. Vilket lär innebära ny spelmodell. Nya tankar och från vad vi sett hittills också inslag av pragmatism, något Wenger saknade. Det kan tända laget men det kan också ta tid att få igång. De vann visserligen mot Chelsea i Dublin på straffar men var i stora delar av matchen utspelade av Chelsea som vägrade omsätta det i mål. Våra frågetecken kring Arsenal rätades absolut inte ut i den matchen. De har gjort många värvningar och gjorde dem tidigt. Torreira borde bli viktig (startade också bra mot Lazio) och det känns som övriga värvningar ändå är gjorda för att vara förnuftiga och täcka luckor i laget som Wenger aldrig var intresserad av att täcka. Det är pragmatiskt men de hade nog behövt en prestigevärvning också. Å andra sidan borde prestigevärvningarna både Lacazette och Aubemeyang vara klart bättre nu när de är varma i kläderna och vet hur tuff Premier League är.
    Arsenal är svårbedömda och de har en mardrömsinledning av säsongen med City hemma och Chelsea borta. Det kan börja med noll poäng och då vet vi hur fansen kommer att uppträda. Vi tror dock inte de når CL-plats men det kan ju bli Chelsea mot Arsenal i Europa Leaguefinal i maj! De har nog just nu PLs bästa målvaktsuppsättning med Cech, Leno och Ospina (bara Burnley kan mäta sig med Pope, Heaton och Hart som det ser ut som, dock de två första är skadade så...). Konkurrensen ser ut att gjort Cech gott då han var deras bäste spelare mot Chelsea i Dublin. De såg bättre ut mot Lazio även om de fick stor domarhjälp i den machen. (svenska domare!) De har värvat rätt mycket för att vara Arsenal, kanske inte på papper toppkvalitet men vettigt - det innebär dock också att det kan ta lite tid innan de får ihop det. Bland topplagen hör de dock absolut hemma. Guendouzi är en positiv överraskning hittills, men vi har sett många sådana i försäsongsmatcher som inte är det när ligan börjar, han är ju bara 19. Arsenals stora spelare den här säsongen blir Pierre-Emerick Aubameyang (en spelare CSFC verkligen ville ha till Chelsea) som vi tippar som skytteligavinnare. Han har lärt sig PL nu och kommer att bli enormt viktig och betydelsefull.
    Mycket oroande, särskilt för fansen är dock att Stan Kroenke nu tar över hela Arsenal och kommer att ta bort allt inflytande och inlämma laget i sin sportorganisation. De blir därmed inte längre en fotbollsklubb utan ett sportfranchise som amerikanerna kallar det med noll insyn och där pengarna kan komma att flyttas runt istället för att investeras i klubben.

MANCHESTER UNITED
Viktiga nya spelare: Fred, Diogo Dalot (Ut: Michael Carrick, Alex Tuanzebe, Daley Blind)
United verkar redan hamnat i samma eviga problem med José Mourinho när han går in i en tredje säsong och skyller allt på alla och inte minst på vissa spelare. Spelare och ledare som inte är särdeles villiga att stå upp och ta skulden. Och varför skulle de, det är förbanne mig managerns uppgift att motivera och entusiasmera dem, inte knäcka dem (eller sälja de Bruyne, Salah, Lukaku med flera och förstöra klubben han är hos för det inte var spelare han gillade - förrän långt senare som med Lukaku). Martial gör allt han kan för att få lämna. Uniteds ledning vill behålla honom och framförallt klämma pengar ur honom (säkerligen ser de också Mourinhos exempel ovan som avskräckande). Mourinho vägrar låta honom lämna för en klubb som skulle ha råd med Martial, det vill säga en konkurrent i Premier League. Paul Pogba visar också med tydlighet att han helst också vill lämna Mourinhos United.
    Deras värvningar övertygar inte även om Fred är en duktig spelare, men mirakel lär han inte kunna erbjuda. Mourinho framförallt men även sportskrivare oroar sig för försvaret där de kanske mest borde oroa sig för att Mourinho själv inte tycks veta vilka han vill spela. Även om det inledningsvis är delvis löst för honom då han är skadedrabbad försvarsmässigt.
    Frågan är om Mourinho är kvar vid jul, det ser onekligen ut som ett troligare scenario än att han avslutar säsongen. Vi tror det här kommer att drabba United nästan lika hårt som samma situation med honom gjorde i Chelsea för tre år sedan då han inledde säsongen på samma humör och sedan bara blev värre och värre. Därför tippar vi United som sjätte placerade lag i år.
    Alexis Sanchez var svag efter sin transfer men lär varit väldigt bra på försäsongen och det är inte oväntat, det är långt ifrån alltid en spelare är riktigt bra direkt efter en övergång. Fred blir nog viktig för dem, särskilt som Matic är skadad och missar inledningen av säsongen. Mourinho verkar inte ha en aning om vilken hans bästa försvar är, förutom att David de Gea är med stor säkerhet även i år lagets viktigaste spelare. Han var den direkta orsaken till att United lyckades komma tvåa förra säsongen. Fast hans VM var en mardröm och som Chelseafan ser man ju mycket hellre den de Gea den här säsongen.
    Rolig fotboll lär de knappast hyllas för, men Mourinho vet ju bättre än någon annan hur man stänger ned andra lag. Pragmatisk fotboll är nog det snällaste många kommer att säga framöver och Mourinho kommer som alltid skylla på andra - det om något vet ju vi Chelseafans. Och på en punkt har han absolut alltid rätt, det handlar om att få resultat först, beröm sedan. Har man inte den inställning ska man nog ägna sig åt konståkning. Det utesluter dock inte att resultat och beröm kan gå hand i hand (vilket gör att Guardiola och Klopp nu retar vansinne på Mourinho och Zlatan). United var ligans tråkigaste lag förra säsongen, även WBA var roligare att titta på, men de är svåra att besegra och det lär de säkert bli i år igen. Mourinho har dock övat på sina ursäkter redan i flera veckor, så inget nytt där heller. Frågan är dock om någon längre går på det. Han gjorde fantastiska saker för Chelsea men han blev också rent giftig för klubben och vårt anseende.

****
Efter sett massor av försäsongsmatcher både i år och framförallt genom åren. Kom ihåg en sak, spelare som glänser, särkilt unga spelare, lever oerhört sällan upp det löftet när kraven ökar och säsongerna krävande. Vi har sett spelare glänsa försäsong efter försäsong och aldrig någonsin prestera i ligan, och vi pratar absolut inte om Chelsea utan alla lag. Eller få de chanser vi trodde de skulle få. Så sätt på er hatten igen och inse att skillnaden mellan verkligheten och träningsmatcher är långt större än ni vill. Smarta managers kommer att matcha sina unga löften varsamt, vi tror Guardiola lär bli exemplet att följa i det och tror Sarri är helt inne på samma linje.

Vi kommer att få se klara formdippar hos invdividuella spelare i år, pga spelschemat med stora internationella turneringar. Det vore onaturligt annars. En del kommer starta bra och dippa senare, andra kommer starta segt. (Och fjantiga vänskapslandskamper de måste spela, plus EM-kval) Så räkna inte med att VM-spelare i olika lag kommer att vara jämna i formen och prestera bra under hela säsongen. De kommer att bli stora fomrsvackor hos många, kanske alla, av dem. Mest kommer det förstås märkas hos anfallare. För tätare spelprogram än i år har nog fotbollspelare på toppnivå aldrig haft (då talar vi förstås särskilt om de som var kvar i slutspelet i VM).

Tyvärr vägrade Premier League (framförallt Chelsea, vi skäms, och United) att införa VAR. Vi vet att det inte är perfekt men om de inte får chansen att lära så... det kommer dock att finnas i cuperna på Premier Leaguearenorna och i cuperna kommer också tränare och sidlinjespersoner kunna kortas av domare med gula och röda kort. VAR är framtiden och enda lösningen om man fortsätter att inte ens diskutera möjligheten av två domare, men inget system är perfekt från starten. Om 5-6 år kommer precis alla dock rafsa sig i huvudet och undra varför det tog så lång tid att införa. Precis som med målsystemet redan. Perfekt blir det aldrig men går man från 60% rätt domslut till 95% rätt domslut betyder det oerhört mycket.

Många ifrågasätter också att Premier League ändrade deadline för transfers, men det är ju bara löjeväckande att diskutera det som om det vore en fråga om att undvika sina minutenvärvningar. Det kommer att ske även om deadline sätts till sista april. Det är bara helt naturen hos begreppet och fattar man inte det ska man absolut inte ägna sig åt sport. Problemet med PLs deadline är ju att den är självpåtagen, och inte universell för alla stora ligor - men det kommer nog om agenterna inte lyckas stoppa det i Fifa. För klubbar och managers är det absolut en fördel att starta ligan med samma spelare och inte tappa spelare som dyker upp hos konkurrenterna matchen efter. Att de sedan kan sälja till utlandet är kanske inte heller en nackdel just denna övergångssäsong då det ger möjlighet till att helt koncentrera sig på spelare in istället för både in och ut.

En sak är vi dock helt säkra på, till 97%. Om något av lagen ovan förlorar första matchen i helgen kommer det laget inte att tävla om titeln, inte ens City ;) Det har vi mycket starka statistiska indikationer på. Så kommande helg blir väldigt spännande och överraskande nog visar ju Viasat Chelseas premiärmatch trots att vi möter nedflyttnngskandidaten Huddersfield (och måtte vi inte underskatta dem på något sätt, de tog ändå poäng av Chelsea förra säsongen och förstörde vår chans till en CL-plats).
    Chelsea börjar borta mot Huddersfield. Arsenal hemma mot Manchester City. Liverpool hemma mot satsande West Ham. Hade jag varit scouser vilket jag tack och lov inte är, hade jag inte varit så stor i korken inför den matchen. Jag tror den kan bli bra mycket svårare än deras fans tycks tro. Manchester United hemma mot svårbedömda Leicester. som nu saknar Mahrez men har värvat rätt klokt som det ser ut som redan fredag kväll i första matchen. (Chelsea, Arsenal, West Ham, Everton har nya managers. Mourinho är på tredjeårsnivån).
    Det kan nog bli en rätt rolig säsong i år igen, förhoppningsvis roligare för oss Chelseafans. Till och med Chelseahatande medier (flera av dem) är nyfikna på vad Sarri-ball kommer att betyda för oss i år. Vi hoppas dock folk fattar att det händer inte över natten. Om Chelsea kan börja göra mål igen!!!

En sak är dock odiskutabel, även om City kan vinna lätt. Premier League är världens i särklass bästa fotbollsliga!

Lindy


Besök csfc-facebook: facebook
Twitter:@CsfcInfo

CSFC