7 augusti 2021

    Inför Premier League 2021-2022

***Sent ikväll kom nyheten att Chelsea gjort klart med Romelu Lukaku vilket självklart påverkar förutsättningar för vad som står nedan och de spekulationer som görs där. Det är inte officiellt bekräftat ännu.

En vecka till Chelaea startar säsongen 2021-2022.

2020-21 blev en konstig säsong, den andra på raken, på grund av pandemin som lamslog världen. Vi fick se mer fotboll än någonsin då tv-bolagen visade allt. Det var härligt, nästan en överdos. Vi såg också väldigt många oväntade resultat, vilket var kul på många sätt men ologiskt. Många lag sakande sina fans oerhört mycket, andra presterade bättre utan dem. Det kommer bli oerhört roligt och väldigt intressant att se om det faktum att publiken är tillbaka påverkar lagen nu.
    Lagen däremot var som vindflöjlar. Mästarna City startade fullständigt uselt och var sedan otroliga. Liverpool spurtade väldigt bra. Chelsea var över hela kartan, från tionde till fjärde plats men blev EUROPAMÄSTARE. Frank Lampard fick sparken, nästan motvilligt av alla, men vi vet vad han gjorde för Chelsea och vi vet också att han liksom frös när det blev allvar och fick gå. Tuchel kom in, byggde om och tog oss till CL-titeln mot dåliiga odds men var också väldigt nära att missa årets mål, att ta en CL-plats (i tabellen). Man United fick som alltid en otrolig mängd straffar. Man kan inte låta bli att undra över det. Leicester storknade ännu en gång när de hade chansen. Dt sägs att det ska bli svårare igen att få straffar, det kan påverka vissa lag.
West Ham överraskade, det gör de inte i år.

Vi drömmer om det men tror inte på det. Att domarorganisationen PGMOL faktiskt lärde sig något av EM hur VAR ska användas och ABSOLUT inte användas som de gjort hittills. Engelska domare är ett problem. Vi oroar oss för hur engelsmännen anser att de bedömer fotboll annorlunda än andra länder och andra domare. Problemet är Mike Riley och som i så många organisationer är det i toppen problemet finns. Football did not come home och engelsk domarbedömning är sämst i Europa, Det ska bli bredare offsidelinjer och tuffare straffbedömningar, handsrbedöningen ska åter få ny tolkning men vi avvaktar till vi ser hur det blir. VAR användes föredömligt i EM, att vi närmar oss det är drömmen.

Den här säsongen har lagen förstärkt. PL-lagen är ju i princip de enda som har någorlunda ekonomi i Europa och har kunnat göra det.Förutom PSG som alltid tycks har egna regler. De spanska och italienska storlagen de kan ändra det genom att fuska men de kommer inte att lyckas. Vi tror den blir jämnare än någonsin, men i slutändan blir det ändå samma lag i toppen, och nykomlingarna i botten.
    De som kanske förstärkt mest är Manchester United, Manchester City och Arsenal men vi ser bra värvningar i många lag, Aston Villa har varit ambitiösa. Chelsea har ännu inte värvat alls, ursäkta Bettinelli. Vi är inte direkt oroade över det med tanke på att förra sommarens värvningar nu måste ta steget upp. Framförallt kanske Timo Werner, Kai Havertz tog det steg vi hela tiden var övertygade om. Han måste dock visa samma kvalitet under en höst nu, och inte bara bli en vårsäsongsspelare.
(Fönstret är dock öppet ett tag till så inget är skrivet i sten).
    Med tanke på hur de värvatmåste kraven på Manchester United och Arsenal höjas ordentligt den här säsongen. Inga managers har fått så mycket av vad ve velat ha på transfermarknaden som de två. Ännu är bäst att tillägga då det är mycket tid kvar på transferfönstret.

Topp FYRA kommer att vara samma lag igen, trist nog, men förhoppningsvis blir ordningen annorlunda. Vi hoppas också skillnaden mellan dem krymper. Och lagen bakom kommer allt närmare. Framförallt Leicester som är kvalitet, får Aston Villa har de värvat väldigt intressant men tappat sin ikon Jack Grealish, kanske kan Arsenal som värvat bra för en gångs skull komma tillbaka lite grann. De kommer dock inte komma hela vägen, vi tror inte på Arteta. Tottenham tänker tvinga Kane kvar, ingen bra idé men i övre halvan hör de ändå hemma. Deras sätt att behandla sina spelare kan dock straffa dem väldigt mycket. Hu rmotiverad är Kane av att spela för dem, han kommer göra sitt jobb oich vara i topp i skytteligan men...

ArsenalAston VillabrentfordBrightonBurnleyChelseaCrystal PalaceEverton
leedsLeicesterLiverpoolMan CityMan Unewcastle

norwxihsouathamptonTottenhamwatfordWest HamWolverhampton


Liverpool säsongen innan var överlägset. Förra säsongen floppade de nästan hela ligan men då flera lag vek ned sig på slutet kom de ändå in på en tredje plats. Bananskal. Manchester City började uselt och vann ändå mycket klart. Manchester United fick sina straffar och hade inga problem att ta sig vidare till Champions League. Chelsea fick verkligen kämpa för det men hade ändå tagit platsen då de blev EUROPAMÄSTARE. Arsenal, Tottenham var, ärligt talat usla. Leicester nära igen men tog inte chansen, igen. Vi tror dock de absolut kommer att utmana även kommande säsong. West Ham var den stora överraskniingen. Ändå tror vi inte på dem som utmanare, för oss överpresterade de förra säsongen.Arsenal borde komma högre upp.
    Flera lag; Tottenham, Crystal Palace, Everton, Wolverhampton har bytt managers (Wolves bytte sin till Tottenham). Det är alltid svårt att bedöma hur det påverkar. För Chelsea blev det storsuccé förra säsongen.
    Norwich vann Championship som de brukar men vägrar riskera sin ekonomi (vi känner stor respekt för det) men därför tror vi inte heller att de klarar sig kvar ändå, särskilt inte som de sålt sin bäste spelare Emi Buendia. Watford har kanske truppen för att kravla sig kvar menhar de värvat tillräckligt bra? Brentford har en härlig frejdighet som vi hoppas ger utslag men de har inte kunnat värva som vi tror de hade behövt.
    Så grundtipset är att toppen ser ut som förra säsongen och nykomlingarna åker ut. Vi hoppas vi har fel.

Chelsea borde kunna utmana Manchester City på allvar. Liverpool kommer lägga sig i, Manchester United likaså. Chelsea har det yngsta laget med stora löften och väldigt många av dem har nu en säsong bakom sig och måste leverera ännu bättre. Kraven har skruvats upp en grad nu. Vi undrar mycket över Liverpool, de skyllde löjligt mycket på skador fast många lag hade det värre. CSFC tror att förlusten av Wijnaldum faktiskt är värre för Liverpool än det faktum att de förlorade van Dijk till skada. Det kan dock kanske handla om personliga antipatier. De har dock fortfarande massor av kvalitet som börjar bli gamla, men inte för gamla. Om de inte levererar bättre den här säsongen dock, måste Liverpool och Klopp tänka om. De vilade på sina lagrar och såg ointresserade ut senast. De har också en oroande kontraktssituation efter den här säsongen. Deras enda väsentliga värvning hittills är Ibrahima Konate.

MANCHESTER CITY måste bli förstafavoriter. De bevisade att de klarar sig utan Aguero. De Bruyne är på toppen av sin karriär även om skador börjar drabba honom. Guardiola har fått full kontroll på sin svagaste lagdel, försvaret. De har värvat Jack Grealish som kan bli ett lyft även om det ännu är osäkert på anfallssidan. Frågan är också lite grann, kommer de satsa än mer på Champions League, titeln som de ännu ej tagit. Det tog Chelsea en finalförlust innan vi vann första gången. Objektivt håller vi dem som favoriter till att vinna titeln igen, men vi hoppas förstås på ett annat blått lag. Lyckas de mot oddsen (läs Levy) värva Harry Kane växer favoritskapet oerhört.
    Det finns dock frågetecken om deras finansiella hantering vilken kan påverka deras säsong. De är ånyo i rättegångssalarna kring möjlig illegal finansiering och brott mot finansiella regler.
    De är nog rätt stora favoriter ändå men förhoppningsvis ska de inte rusa ifrån med 17 poäng igen.

MANCHESTER UNITED har värvat väldigt bra på papper, men det finns oro i laget och ni får ursäkta, ingenting kommer få CSFC att tycka/tro att Ole Gunnar Solskjaer är en bra manager. Han är dock något viktigare, han är en tur-manager. Och inget lag någonsin vinner något utan tur. Tur-Ole kanske kan göra det, fast vi kan inte tror det. Det är ett absolut faktum i all sport, tur är viktigt. ( Vi anar att han spelar inte Eurojackpott men gör han det vinner han säkert). United slänger alltid stora pengar på värvningar, långt ifrån alla fungerar. Chelsea anses av många köpt ligan sedan Roman kom in, men United har väl ändå värvat för ännu mer? Straffar i parti och minut lär de väl fortfarande få, inga faller så lät som Unitedsplare, förutom Sterling, oavsett vad PGMOL säger om att billiga traffar ska försvinna. Frågan är också fortfarande öppen om de tvingas sälja Paul Pogba. Rapahel Varane är en värvning vi faktiskt avundas dem lite, Jadon Sancho kan också bli en hit uten tvekan. OGS har fått ett nytt treårskontrakt men vinner han inget den här säsongen heller är det nog inte värt så mycket. De har nog nästan högre krav på sig än vad Chelsea har nu. Kommer Ligacupen rädda OGS karriär? Eller kommer de på allvar utmana City? Han har nu fått ungefär allt han pekat på och har absolut inga ursäkter kvar om United inte helt ut utmanar om titeln och vinner någon cup eller så. Enda tveksamheten är väl om Pogba stannar men om nu Messi går till PSG kanske det är Pogbas enda val för inte ens PSG kan väl värva Pogba också.

LIVERPOOL har förlorat Wijnaldum. Vi tror det är en viktigare förlust än att van Dijk blev långtidsskadad förra säsongen, liksom Gomez. En del spelare kommer tillbaka från sådana skador, inte alla. De står dock bättre rustade för skador i backlinjen nu. CSFC tror ändå att förlusten av Wijnaldum kommer att bli dyrbar, de har dock Thiago Alcantara som fått en säsong är lära sig engelsk fotboll. Så kanske inte. Deras största problem kanske blir att få Salah och Mané att hålla sams - och Henderson var är han egentligen? CSFC har aldrig förstått det, men han har ändå varit oerhört viktig för Scousers. Mycket prat om att ägarna inte vill förlänga hans kontrakt. Det finns spelare som är otroligt viktiga för sina lag även om supportrar till andra lag absolut inte kan se kvaliteten.... De kommer dock tillhöra toppen utan någon som helst tvekan även om laget börjar kännas lite åldrigt. Om de inte känner revanschluist efter förra säsongens fiasko (även om det slutade bra ändå, vilkt dock berodde mer på konkurrenterna än Liverpool) borde de skämmas.

CHELSEA har laget med löftena. Fortfarande. Det tycks alla glömma bara för att vi vann Champions League. Ett lag som bara kommer att bli bättre, ett lag med långt fler unga fantastiska spelare än de andra, även om veteranerna är viktiga. Vi har också en manager vi tror på. Vi är bäst i Europa och förtjänat det, vi var bättre i varje match mot alla motståndare i slutspelet av CL. Det kan verkligen gå hela vägen redan denna säsongen, men nästa är nog när vi kommer att ta steget och behålla det i flera år.Vi swer ändå det här som ett uppbyggnadsår inför nästa säsong. Vi känner ju till vårt stora problem och det är ännu inte helt åtgärdat.
    Vi vill vinna World Cup i december, som Chelseas engelska spelare fullständigt struntade i 2012 av något skäl. Den vill vi ha. Hoppas laget också vill det trots att den stör säsongen. Det är den enda titel Chelsea saknar. Förutom Supercupen som vi spelar om på onsdag, men det är svårt att inte se den som en tränignsmatch med tanke på att hela laget kom först den här veckan till Cobham. Villarreal har kunnat förbereda sig på ett helt annat sätt, spelat samman laget mycket längre då de inte haft spelare i de stora turneringarna och måste ses som favoriter på onsdag.
    Ligatiteln är viktigast, även viktigare än en ny Champions Leaguetitel, även om vi kan, och vill, vinna båda. Det är en motivationsfråga mer än en kvalitetsfråga. Vi undrar dock om den korta försäsongen innebär då lottningen gett oss massivt tunga och viktiga matcher redan i säsongsinledningen. Fast en dubbel med både ligatitel och Champions League är ju en härlig dröm.
   Chelsea har inte (ÄNNU) fått de värvningar vi ville ha, men det oroar oss absolut inte. Laget, truppen är bra nog ändå och det finns massor med utvecklingspotential för Tuchel att få fram. Bettinelli får ursäkta men det är en täck-uppvärvning.
    Tuchel hade 42 spelare i träning i veckan. Ett resultat att en nu bortkastad strategi och ett tanklöst värvande i bulk snarare än i kvalitet. Självklrt spelar alla managerbyten roll också då de har velat få en vissa spelare som andra managers inte sett passa in i deras system och idébild. Då har ändå Billy Gilmojur och Conor Gallagher redan lånats ut för vidare utbildning och speltid.
    Vi behöver mål dock, och det är det enda som oroar oss. Vi måste ha en målgörare som gör 20+ mål. Chanser skapar Chelsea, det är att omsätta dem i mål som Tuchel (eller Lampard) inte fått till ännu. Timo Werner kanske fortfarande kan bli den, men vi har nog kommit att se honom som en viktig lagkomponent istället för en ren målgörare. Fast glöm inte, han gjorde tolv mål men fick 15 mål bortdömda under förra säsongen. Chelsea är ärligt talat rätt värdelösa på att omsätta chanser i mål. Vi kanske inte vinner den här säsongen, men vi kommer närmare. Och tar någon cup på vägen, typ Champions League. Vi kommer ändå bara tro på Chelaea, Personligen vill CSFC verkligen ha FA Cupen, för de två senaste finalerna har varit stora besvikelser.
    Vi har redan sagt det, Chelsea har det mest utecklingsbara laget av alla i Premier League. Det kan smälla till den här säsongen men vi tror mer på nästa. Även om vi redan är Europamästare. Cupspelsmässigt kan vi göra vad som helst, ligamästare är dock svårare. Målgörandet är problemet. Timo Werner blev inte den målgörare vi hade inbillat oss, men oj så nyttig han varit på andra sätt. Av förra årets nyförvärv kanske Ben Chilwell hade den stabilaste säsongen och utvecklingen. Tillsammans med Edouard Mendy. Silva, ja där tvivlade vi inte en sekund och han visade inte bara i sitt spel, utan kanske ännu mer som ledare av försvaret hur otroligt bra värvning det var. Vi sa tidigt att kräv inte för mycket av Kai Havertz förrän i vår. Nu kräver vi det från start. Han kommer bli en Chelsealegend. Folk måste bara lära sig förstå hans coola stil och då kanske de också ser vad han ger. Vi var bara lite besvikna på Hakim Ziyech, så nu tror vi starkt på honom den här säsongen. Han har varit i särklass i träningsmatcherna. CHO har potential, Christian Pulisic har kanske ännu högre potential och en riktig försäsongsträning i år. Mason Mount har redan visat att han är toppklass. Kanté är bara bäst och Jorginho gjorde ett oerhört bra EM. Vi kan fortsätta men stannar där.
    Tuchels jobb är nu att få ihop delarna. Nu har han fått tiden på sig, han har fått lära känna spelarna och kan börja utnyttja dem på ett annat, ännu bättre sätt. Chelsea är inte riktigt där, men oehört nära. Visst en garanterad 20+ mål kan bli avgörande om vi får loss någon, men Chelsea klarar sig väldigt bra redan nu. Chelsea kan bara bli bättre. (Problemet är ju att konkurrenterna också kan bli det ;)
    Vi underskattar verkligen inte lagen i Premier League, det är världens bästa liga och inget lag går säkert om motivationen brister någon gång. Det gäller ju att prestera i 38 matcher, det räcker inte i några få.
    Varning dock, vi har en riktigt svår inledning på serien, och ja vi tror även Crystal Palace med nybygge och ny positiv manager blir en väldig svår öppningsmatch. Chelsea måste klara den perioden, då kan det sluta bra. Mycket bra.
    Vi vet ju inte heller om klubben kommer lyckas i sin jakt på Erling Braut Haaland (vi har ju som princip att använda engelsk stavning) eller någon annan målskytt. Det kan ju bli Romelu Lukaku vilket kanske inte väcker riktigt samma entusiasm här. Det är ingen tvekan om det lyckas så måste oddsen för framgång räknas om. Chelsea har ännu inte varit särskilt aktiva på transfermarknaden, förlängda kontrakt för Silva och Giroud (som sedan såldes till en slant) och en fri transfer för Bettinelli är allt på in-sidan.Ännu. Silly season varar dock tre veckor till, stänger först kl 24 31 augusti. Vi såg ju hur det drog ut med Havertz's värvning förra säsongen.
    TRUE BLUE FOREVER.

Det blir samma topp-4 som förra säsongen, som vi sa tidigare - frågan är i vilken ordning? Vi tror också det kan komma avgöras vilka som vinner först i de absolut sista omgångarna. Åtminstone hoppas vi det för de senaste säsongerna har varit rätt trista i det avseenddet. Interna möten mellan topplagen kan bli väldigt avgörande.

Vi tror som sagt att West Ham överpresterade även om de inte är dåliga. Laget att frukta som absolut kommer att utmana är Leicester, en klubb lika välskött som Chelsea och med riktigt intressanta värvningar även om de fortfarande är lite för beroende av Vardy. Arsenal borde utmana åtminstone en del. Tottenham är svåprbedömda med tanke på allt kring Kane och Levy.

Everton är en gåta. Ancelotti svek dem (vi har alltid älskat Ancelotti men vad han gjorde mot Everton var inte särskilt ok). Rafa Benitez är en manager som öppnade käften för mycket när han var i Liverpool och gjorde sig hatad av så många, men han är onekligen mycket kompetent. Läxa ett för en manager, snacka inte skit om konkurrenterna för de kommer aldrig glömma det. Han tog Chelsea till en Europa Leaguetitel men inte en enda Chelseasupporter gillade honom efter hans uttalanden när han var i Liverpool. Det vore som att acceptera vad Courtois gjorde oss. Han gjorde dock ett bra jobb och det kommer han göra i Everton också, men älskad - förmodligen absolut inte. Deras stora stjärna är Richarlison som har varit smått fantastisk i OS. Frågan är när han kommer att kunna börja spela då han väl måste ha semester också.

I BOTTEN. Norwich har sålt sin bäste spelare, det fungerar inte. De är fantastiska i Championship men förstår tydligen inte att Premier League kräver något annat. Southampton kan bli en problemklubb särskilt om de tvingats sälja Ings, Newcastle är alltid nära att vara i botten, allt hänger på Saint-Maximin. Brentford, mycket tveksamt om de har kvalitet nog att stanna uppe. Vi är inte särskiilt imponerade av Watford heller. Så det kommer nog att handla om fem lag där nere och kanske Burnley som aldrig tycks ha råd att satsa. Dyche är dock en överlevare av episka proportioner. Han förtjänar en chans i ett bra lag någon gång, men skulle det fungera? Är man van att trolla med tårna kan det bli svårt när man får chansen med mer. Brighton har sålt en av sina bästa spelare men kan de börja göra mål ska de klara sig utan problem, de får också tillbaka Lamptey. Frågan är dock vem ska göra målen? De har ännu inte värvat någon vi tror gör dem. Vi gillar Potter. De är dock nästan lika målskygga som Chelsea. Wolves tycks gett upp sina ambitioner men ska inte hamna i problem.

Vi ser fram emot en fotboll som är mer förutsägbar även om det var kul med att den inte var det under pandemin. Måtte pandemin vara över, även om vi inte är övertygade. Det verkar dyka upp nya varianter hela tiden. Det kan bli en ny nedstängning då världen har alltför många idioter som inte tror på vaccin. Hoppas deras övertygelse lönar sig som den förtjänar. Även om de snart är den enda pandemin i västvärlden, de icke-vaccinerade.

DET ABSOLUT, i SÄRKLASS VIKTIGASTE ÄR DOCK.
FOTBOLLSPUBLIKEN ÄR TILLBAKA
HEMMAPLAN kommer att spela roll igen.

Vi hoppas våra resande supportrar från Sverige hör av sig och berättar.

Silly season är dock inte över och vi får se vad som händer innan den stänger.

Även vi svenskar kommer nog kunna se Chelsea live den här säsongen, om allt går bra. Viasat, Viaplay, V-sport, Nent eller vad de kallar sig ska också visa mer engelska matcher än de gjorde före pandemin. Tyvärr har de dock tappat Champions League viket kommer försvåra vår bevakning av Chelsea.

Lindy

CSFC