PREMIER LEAGUE 2021-2022
RESULTAT, MÅLSKYTTAR - SÄSONGEN 2021-2022>

csfc    LIGAPLACERING,      se även Resultat för målgörare
2   Chelsea FC  20 sp 12 v 6 o 2 f 42 - 14 mål 42 p
29 december 2021

CSFCs spelarbetyg

CHELSEA    1 -

 

 

Brighton   1 - (1-0)

Brightons laguppställning

Sanchez, Lamptey, Veltman, Burn, Cucurella, Bissouma, Lallana, Moder, Mac Allister, March, Maupay

avb: Steele, Gross, Alzate, Welbeck, Mwepu, Richards, Duffy, Webster, Ferguson

Manager: Graham Potter

Målgörare


1-0
1-1

Romelu Lukaku, 28
Danny Wellbeck, 90+1


CHELSEAS INSATS


5


Började aktivt men med lite dåliga val. Blev på tok för passiva och försiktiga efter ledningsmålet och gav bort initiativ och matchen resten av halvleken.

Chelsea såg riktigt slitna ut, och jobbade väldigt dåligt tillbaka när de tappade boll vilket de gjorde ofta. För många, alltför många underpresterade idag.

Chelsea missade några gyllene lägen i både första och andra på grund av usla omdömen helt enkelt, där de inte vågade göra mål eller försöka göra mål och försökte spela över ansvaret på andra.

Brighton gjorde en mycket bra match. Men när Chelsea ändå hade en bra period så tappar de ännu en gång matchen.

Chelsea började lovande men skänkte sedan bort matchen genom mängder av underprestationer. Bye bye titelstrid.


    SPELARE OMDÖME

BETYG
1-10

16 Edouard Mendy En riktigt bra räddning i första, hade ovanligt mycket att göra då Chelsea blev passiva och darriga därbak. Utspelen är dock hans svaga område. 7
28 Cesar Azpilicueta Har svårt att hitta den form han brukar skämma bort oss med. Halkade flera gånger i första. 6-
4 Andreas Christensen Såg ut att spela med ryggsmärtor. Skötte det bra.Men fick gå av i halvtid pga det. 6
2 Antonio Rüdiger * Var offensiv värre i inledningen. Bra idag. 6+
24 Reece James Spelade höger wingback men fick en smäll och tvingades gå av skadad, knäskada såg det ut som. Direkt byte. Såg verkligen inte bra ut, började annars aktivt och förtroendeingivande. 6
20 Callum Hudson-Odoi * Hade en rent svag första halvlek. Brände en otrolig chans i andra genom att passa rakt på backen bredvid sig. 5+
5 Jorginho Spelet gick förbi mitten och hade därmed svårt att komma in i det. Tappade väldigt mycket boll i närkamperna. En svag match idag. Han gör sådana matcher då och då tyvärr när han inte kommer in i matcherna alls och gör misstag efter misstag. 5+
8 Mateo Kovacic * Kom inte in i spelet i första. Inte i andra heller. 6-
19 Mason Mount *

Hade några halvchanser där han tog fel beslut i inledningen. Hörnassist. Spelade upp sig ordentligt i andra.

6+
10 Christian Pulisic Kanske till och med lite bättre som wingback än falsk nia. 6+
9 Romelu Lukaku Började riktigt bra och målade men försvann sedan tyvärr till stor del ur matchen. Brighton slet oerhört i hans armar för att få tag i honom. Kom tillbaka in i matchen mot slutet. 7
  ---    
3 Marcos Alonso In för James. 27 Såg sliten ut (och han skulle ju vilats egentligen). Tappade bollar han inte borde tappa 6-
14 Trevoh Chalobah In för Christensen. 46 Solitt inhopp. 6+
7 N'Golo Kanté In för Hudson-Odoi. 67 Fick igång Chelsea i ett riktigt bra inhopp. 7
CHELSEAS BÄNK


Kepa, Alonso, Kanté, Chalobah, Saul, Barkley, Ziyech, Havertz, Sarr

* efter namnet betyder gult kort. ** två gula=utvisning. <*> utvisning, direkt rött
> före första namnet i varje lagdel indikerar siffermässig formation som vi tror, t ex 3-4-2-1, 4-3-3 etc

OBS. Detta är helt subjektiva åsikter och handlar inte om att hänga ut spelare eller tvärtom, utan ett försök att från en vinkel bedöma vad som syns och ses genom en tv-ruta där vissa delar av spelet aldrig kan bedömas på ett rättvist sätt. T ex hur spelare rör sig utan boll då kameran bara följer bollen, något som kanske straffar mittfältarna mest. Det är också en emotionell reaktion av en supporter i relation till de krav vi anses kan ställas på spelare av den kvalitet som konkurrerar i Chelsea.

 

Matchstatistik CHELSEA

motståndarna

Målchanser-Avslut 11 18
Skott på mål 5 6
Blockerade skott 3 4
Hörnor 10 8
Målvaktsräddning 5 4

Bollinnehav %

47 53
Källa Flashscore

 

Manager Thomas Tuchels INSATS

Fick inte alls till det idag. Fick se spelare gå av skadade, tvingades spela Kanté fast han ville spara honom, liksom Chalobah och Alonso som han ville vila också.

Måste få tag i problemet med att Chelsea släpper all koncentration i slutet av matcherna och tappar matcherna och poäng.

 

MATCHENS CHELSEA-LIRARE
Romelu Lukaku

 


KORT OM MATCHEN - skrivs live, vilket vi hoppas ursäktar felskrivningar. Korrläses inte.

Chelsea har chansen att ta tillbaka andraplatsen och lite grann dra ifrån Liverpool innan vårt möte på söndag, om de vinner idag mot Brighton. Tipsarna tror dock att det blir svårt. Chelsea är lite märkvärdigt undervärderade mot Brighton som spelar bra men har väldigt svårt att göra mål. Något även Chelsea har, vi får dock straffar och Mike Dean är känd för att utdela straffar. Som Lukaku sa efter Aston Villa, varje match just nu är som en cupfinal. Så hård är ju konkurrensen.

Chelsea är uppe på andraplats, då matchen startat och den förstås är oavgjord med en poäng till Chelsea. Vi behöver nog dock en vinst för att hänga med.
    En lång boll från Rudi och tre Chelseaspelare rusar mot mål, tyvärr väljer Mount att försöka passa CHO och Brighon kan bryta. 1
    Bra igen av Lukaku som vinner en duell och Mount trasslar till det för sig igen och förloar boll utan att få till ett skott. 3 Två stora möjligheter bommade redan. Båda skapade av Lukaku som vinner boll på mitten.
      Lampey i duell med James som spelar till höger som wingback. Oväntat. Lamptey fäller James i boxen och försöker se ut som om det är han som är fälld. Dean går inte på det.
    Oväntat öppen inledning på matchen.
    CHO går in i boxen och söker Lukuaku, Brighton får bort bollen. 7
    Rudi rusar och vinner en hörna. 8
    Bra hörna av James men Sanchez kommer ut och får fingrarna på bollen mitt framför en Chelseaspelare.
    CHO spelar ytter och Pulisic spelar wingback i James's vanliga position. James som sagt tilll höger. Inte riktigt vad vi trodde.
    James har en del problem med Lampteys speed, Lamptey tar sig in i boxen och blir oväntat fri men skjuter illa som tur var. 10 De känner ju varandra väl från akademin.
    Oj vad Brightonspelarna sliter i Lukakus armar så fort han får tag i bollen. De kan inte fysiskt rubba honom så de försöker rycka ned honom istället.
    Kova hittar Lukaku vid straffområdeslinjen, det är tre Brightonspelare på omedelbart. 13
    Dålig boll från Azpi till ingen alls. 14
    Bra första kvart men ingen målchans ännu. Chelsea är rörliga och varierar bra.
    Hörna. 16 Den blir rörig och Azpi får en fot på bollen som långsamt rullar mot mål efter en stor styrning, och tar i stolpen! Sedan inlägg som mv fårundan framför Lukaku.
    Så vägraar backarna kommunicera och springer iväg för vardra och Mendy kommer inte ut och plockar bollen. Vad sysslade de med? 17
    James skjuter, eller var det tänkt som inlägg? 19
    CHO försöker hitta någon eller försökr han skjuta. I vilket fall som så skjuter han rakt på och hörna.
    Kort variant som CHO lyfter ut. Har inte hittat rätt med sina bollar ännu.
     Mount dras ned och den skyldige får en illsägelse, Kundee varit kort. Livtag.
    SÅ sitter en Chelseaspelare ned och det ser ut som Christensn som får behandling. Ser inte bra ut. Ryggen? Han kommer inte spela mer. Skadeeländet verkar fortsätta. Chalobah värmer och C försöker en stund till.
    Bra försvarsspel av Rud när Brighton kontrar med tre. 23
    Bra brytning av Christensen på Maupay. Chelsea kontrar och Mount skjuter ur vinkel, mv får fötterna på den. Hörna igen.
    James som fick en smäll när Dean friade behöver behandling. Det ser välidgt oroligt på Chelseas bänk. James måste gå av. Du milde. Ännu en viktig spelare skadad. 25 Det var Lamptey som för andra gången sparkade ned honom.
    Bra hörna och Lukaku går upp och skallar in bollen i mål. MÅL. Tack för det. 28 Mplvakten Sanchez borde kunnat rädda den. Målet VAR-gransaks då det varit en del armbågar inblandade och Maupay spelar över och låtsas han fick en alldlees för stor smäll. Maupay höll dock i Lukaku så han får inte domarna med sig.
    Brighton får en hörna som är felaktigt dömd. 32 Bort från Azpi.
    Lurig boll in som Mendy dock tar hand om någon centimeter från linjen. Bollen gick närmast parallellt med kortlinjen och högt upp.
    Mount åter missnöjd med ett domslut men det kanske han inte skulle vara den här gången. Även om motståndaren gick ned rätt lätt.
    CHO är över på höger sida och vinner en duell och felpassar sedan grovt. Rudi stoppar det fnfalls om följer. Chelsea kontrar men Lukakus pass är en skyffling som inte når CHO.
    Det skulle kännas bra med ett mål till före paus om man får önska.
    Bissouma skjuter men lätt för Mendy. 37
    Rörigg värre i försvsspelet och ett riktigt vasst skott som Mendy räddar till hörna när Azpi ror jag det var halkade iboxen. Hörnan rensas bort men kommer tillbaka och Lukaku nickar till ny hörna. 38 Nervigt skede just nu.
    Lukaku nickar rakt upp och sedan skjuter Lallana utanför. 39
    Rudi går hårt in och Dean plockar upp kortet. Azpi och Alonso försöker prata bort det. 40 Lite Vårdslöst mot Lamptey och vi har sett röda kort för liknande. Frisparken nickar rudi sedan till hörna, den hade gått ut annars men han trodde kanske han hade spelare bakom sig.
    Mendy boxar ut och Lamptey får en evighet på sig att sikta, men skottet är dåligt. Över.
    Lite darrigt av Chelsea ett tag nu. De har varit passiva och för försiktiga och helt tappat sitt spel.

Chelsea lade av efter ledningsmålet kändes det som och gav initiativet till Brighton. Det har hänt förr och inte slutat lyckligt. Tuchel kan intee vara nöjd med det, eller James's skada. Andra halvan av halveken var rent dålig av Chelseas faktiskt. Synd när de började så positivt.

ANDRA
Måste få igång mittfältet och se till att de skyddar backlinjen bättre framförallt, men även får spelet där att fungera. De kan inte fortsätta som de spelade andra delen av halvleken för då blir det inga viktiga poäng ikväll även om Brighton har svårt att göra mål, men de skapade klart fler chanser än Chelsea.
    Chalobah in för Christensen. Det här är väldigt oroande, inte minst inför söndag.
   
Boll in och Moder får en fot på den och det blir riktigt lurigt men går över, Mendy var dock där och hade nog räddat. 47
    Hörna och Luk får nästan huvudet på bollen. Chelsea får börja om.
    Pulsic görs ned i boxen. Dean friar. VAR kollar. Men går inte emot Dean. 49
    Mendy spelar bollen rakt på Maupay. Utspelet är hans svaga punkt. 50 Nu hann Alonso få bort den. Som tur var.
    Billig frispark känns det som när March stannar upp och trillar över Pulisics ben. Djupt ned mot linjen. 51
    Direkt på mål men Mendy är med på den.
    Chlsea har inte speat upp sig ännu.   
    CHO kontrar, spelar Pulisic som dock blir av med bollen mot Cucurella. 52
    Alonso rensar, rakt ut till Bissouma som klämmer till ordentligt. Mendy räddar. Den var rätt mycket på honom. Hörna.
    Det är likia rörigt i försvarsspelet som i slutet av första och Brighton är det klart bättre laget just nu.
   Mount faller lätt vid straffområdeslinjen och Brighton kan kontra, Jorignho tappar sedan bolll Chelsea är utspelade för tillfället.
    Brighton vill myciet mer och kämpar oerhört.
    Chelsea fick en brytning på mitten och CHO kommer fri tillsammans med Mount och han väljer att passa till backen istället för att skjuta. DU MILDE vilkt omdömesfel när han är helt ren med målvakiten. 55 Man gråter blod, det var andra gången i matchen Chelsea väljer att passa istället för att göra mål.
    Sedan kommer Brighton och skottet från Maupay går just utanför stolpen.
    Kovacic missar sin brytning, får kort och det är frispark i bra läge för Brighton. Det här ser verkligen inte bra ut. Bollen in men för nära Mendy som kan ta hand om den.
    Chlsea ser slitna ut och jobbar uselt tillbaka.
    Medy gör en mycket bra räddning och sedan blockerar Rudi Maupays skott när Mendy är borta ur buren. Hörna.
    Lukaku söker Mount men Moder bort. 63 Sedan får Lamptey en väldigt billig frispark.
  CHO kortas. 64
    Viktgi brytning av av Azpi. Hörnan hamnar hos en fri Lallana som lyckas missa målet. 65 Hade Brighton målgörare hade de blåst Chelsea av plan nu.
    Lamptey ut för Mwepu. Offensivt byte men hade Lamptey skada eller? 65
    Chelseas mittfält är fullstndigt obefintligt. Det här kan sluta illa och Tuchel tvingas sätta in Kante för CHO som haft en riktigt dålig match. 67
    Dean blåser av för något so bara han såg, reprisen visar en duell som han bedömer Lukaku är den skyldige till, det undrar vi på den reprisen.
    Burn drar ned Lukaku. 72 En bit ut till höger.
    Rudi nickar ned och Alonso hinner nästan fram, men bara nästan. Hörna. 73 Dålig hörna sedan.
    Bra anfall när Chelsea börjat om, en klack och Mount kommer nästan fram till bollen när en back får bort den just framför mv. Chalobah nickar hörnan men rakt i händerna på Sanchez.
    Chelsea har sett klart bättre ut sedan Kante kom in.
    Jorginho tappar boll igen i en närkamp, har hänt så många gånger nu. Han har en rents vag match.
    Ännu ett svagt ingrepp av Jorginho som har en riktigt dålig match också.
    Mount skjuter men Cucurella får ut ett ben. Hörna. Wellbeck in för MacAllister, offensivt byte. 79
^  Usel hörna av Alonso.
    Kan Chelsea hålla ut? Och få med sig tre inte helt förtjänta poäng.
    Bissouma och Mount bråkar. Dean kortar dem båda. 81 Okänt varför de bråkade. Det var efter en armkrok och Bissouma var den mest aggressive.
    Bra aktion av Kovacic till Lukaku som tar emot och fintar bort en back men nästa hinner dit och hopslaget döms till Brightons fördel, vilket inte var rätt visar reprisen.
    Kante vinner boll, spelar med Lukaku får tillbaka den men hans skott täcks ut. 87
    Kova skjuter men bollen tar på Azpi som styr bort den över mål. 88
    Jorginho missar igen en brytning, hans andra har inte varit i närheten av godkänd. Han räddas av Chalobah. Samtidigt låg Pulisic ned efter en ordentlig tramp på hans ben. Utan åtgärd
    Mount stjäl bollen av Veltman och dean blåser av helt obegripligt när Mount sdan sätter bollen i nät.
    Så fick de sitt mål. Wellbeck går upp och nickar in bollen . 90+1 Chelsea fortsätter tappa matcher i slutet. Första gången Brighton någonsin gjort mål på Stamford Bridge.

Chelsea missade några gyllene lägen i både första och andra på grund av usla omdömen helt enkelt, där de inte vågade göra mål eller försöka göra mål och försökte spela över ansvaret på andra. Men Brighton gjorde en mycket bra match. Otroligt oroande dock att Chelsea var så svaga och ännu en gång tappar en seger i slutminuterna.

Chelsea gjorde en usel match.

 

DOMARTEAMETS INSATS - Mike Dean + VAR

BETYG

Tillät en del, men också några riktigt billiga avblåsningar. VAR höll med honom i en straffsituation som kunde diskuteras. Och borde diskuteras, och avblåsningen vid Mounts mål kan vi absolut inte förstå.

ej
godkända

Betygsskalan är från 1 till 10. 5 är en knappast acceptabel insats. Under 5 är mer än underkänt. 7-10 är bra till utmärkt i världsklass. Sena inhopp betygsätts inte. Enbart Chelseaspelare betygsätts och betygsättni Tiden ute mngarna är personligt omedelbar och subjektiv (därmed kanske lite emotionella direkt efter matcherna, men de speglar ett tyckande inte fakta). För mig handlar det mer om att tycka med hjärtat än kanske hjärnan ibland. För domare finns bara tre grader; underkänd, knappt godkänd och godkänd. Det sistnämnda kanske inte låter så bra, men innebär att inga misstag förekom som jag såg och det är mycket högt betyg. En perfekt domarinsats är när man inte ens tänker på att domaren varit där.