26 februari 2022

    Chelsea är ingen jävla skurkklubb

Daily Mail, Metro, svenska sportblaskor och många andra försöker klistra skit på Chelsea. Vi blev väldigt trött på det och skrev följande mejl till en svensk sporttidning. Inte för att skrivaren av artikeln var osedvanligt anti-Chelsea, utan bara för att CSFC ruttnade på antydningarna.

Du får gärna också nämna andra saker.

Att anklagelserna mot Roman A om hans "närhet" till Putin har aldrig bevisats eller konfirmerats. De har framförts av en författare som dömts för förtal på grund av dem. Roman A har alltid förnekat dem. De har också framförts av en rysk supernationalist som väst tycks tro är en demokrat bara för att han är emot Putin, Alexej Navalnyj.  Utan bevis. Roman A har förnekat att han står Putin nära.

Sant är att Roman A tjänat massor med pengar liksom hur många andra tusen människor på Sovjetunions förfall.
Sant är att han har varit Guvernör, därmed en del av statsapparaten i Ryssland för en östlig provins. Han var guvernör i två perioder där den andra var mer eller mindre påtvingad av Putin. Under den tiden skänkte han enorma belopp framförallt för att förbättra infrastrukturen i Chukotka. Han sägs investerat 1,3 miljarder dollar av sina egna pengar under tiden som guvernör 2000-2008.
Att jobbat för ryska nationen, staten är inget bevis för att man är Putinsupporter.
Sant är att Ryssland deporterade hans familj och skiljde dem åt för de var judar och tvingade dem till exil i Sibirien.
Sant är att han var vän och bidrog till Berezosvky för politiska gentjänster. Berezovsky avrättades, förmodligen (de framfördes som självmord), av ryska agenter i London senare. Knappast tecken på att varit en Putin-tjänare.
Sant är att han idag är israelisk medborgare, inte rysk. Han har också ett portugiskt pass då judar som fördrevs under inkvisitionen och dess ättllingar kan ansöka om sådant. Han bor i Isreal.

Sant är att det finns filer som påstår att han står Putin nära men inget alls har bevisats och han är därför aldrig heller sanktionerad av någon regering. Han har dock dragit ned sina investeringar i UK då han inte trodde sig få förnyar investeringsvisum, sk Tier 1. Något som kan kostat UK ungefär två miljarder pund bara i en ombyggnad av Stamford Bridge.

Att han gynnades av Sovjetunionens sammanbrott och tjänade stora pengar på det är sant. Samma story gäller för näsan varje rik familj, dynasti i väst och öst. De är bara senare i öst.

Sant är att Chelsea under hans ägarskap varit den mest socialt inriktade och generösa klubben i engelsk fotboll, framförallt inte områden som antisemitism, våld inom familjer, våld mot kvinnor och var de första att erbjuda gratis boende och mat till alla inom NHS när codipandemin bröt ut.  MED MERA.

Sant är att medlemmar av hans familj offentligt fördömt den ryska invasionen i Ukraina.  Framförallt hans dotter Sophia har gått ut med de åsikterna. Roman A själv har aldrig uttalat sig offentligt om något annat än Chelsea.

Sant är att vissa s k journalister, inte minst er Simon Bank till varje pris försöker kleta saker på Roman A utan minsta bevis.  (Men så är han Tottenhamsupporter så ingen är förvånad och hans mansplaining-attack på Magda Eriksson i Sportbladet är något av de värsta vi någonsin sett på grund av hans supporterfördomar -utgår vi från att de låg bakom för annars är han en usel journalist som inte bryr sig ett skit om fakta).

Roman A har investerat stora belopp i Chelsea, det sägs de är på 1,5 miljarder pund. Mer än av hälften av den investeringen handlar inte alls om spelare eller det som sportsidorna inbillar sig utan i fastigheter för Chelsea med Stamford Bridge men framförallt för uppbyggnaden av akademin och träningsanläggningen Cobham. Chelsea har kanske den bästa balansen på skötseln av ekonomin inom FFP inom toppfotbollen.

Chelsea är också en av mycket få elitfotbollsklubbar som oftare visar positivt resultat än negativt resultat.

Men som vi väl vet, fakta betyder inget. Eller som det alltid sades när jag jobbade med journalistik (en Kvällspostengrej): kolla aldrig fakta - det kan förstöra en hel story.

PS. Sorry, men i dessa hemska dagar behövde jag tydligen ventilera lite och det finns få saker jag hatar mer än när okunniga andra (pekar absolut inte på dig) försöker kleta saker på människor istället för att bry sig om fakta och se till vad som verkligen har skett, sker. Roman A har inget på minsta sätt att göra med att galningen Putin invaderat Ukraina. Ännu mindre har Chelsea något med det att göra, men det hindrar inte sociala medier och blaskor som t ex Daily Mail att försöka kleta skiten på oss. Jag har ägnat mer än 50 år åt Chelsea och kan med fog hävda att det finns nog ingen alls i Sverige som vet mer om klubben än jag. Chelsea har aldrig någonsin haft en ägare så fantastisk som Roman A, och då talar jag inte om pengarna som hjälpte oss från att bli bara ett CL-lag till att bli den mest framgångsrika engelska klubben de senaste tjugo åren. Utan för ännu mer för vad Chelsea gjort på de sociala planen, det är vi verkligen stolta över men det nämns mycket sällan.

SLAVA UKRAINILindy

CSFC